Música

música

xavier castillón

Chano i Lídia, a la Pera

El festival Í-taca, amb el seu lema “Cultura i acció al Baix Empordà” i un esperit combatiu contra les retallades i la pujada de l'IVA a les arts escèniques, ha estat programant des del 25 de maig concerts i altres espectacles en diverses localitats baix-empordaneses. La seva acció inaugural va ser la II Marxa Popular al Castell del Montgrí, que va incloure les actuacions d'Oques Grasses, els Castellers de Figueres, la companyia Estampades i la Marxing Band de Torroella, en una jornada molt festiva però també amb un component reivindicatiu important, concretat en la lectura d'un manifest a la característica fortalesa, amb el títol Tenim el dret a decidir i el volem per tot!

Aquest és un fragment del manifest, que va llegir l'actriu Txe Arana: “Cal que ens unim per defensar el dret de tots a una educació de qualitat, el dret a decidir, la cultura que volem transmetre, el dret a la llibertat. Primer va ser la pujada de l'IVA i l'enfonsament del teixit social i les indústries culturals del país. Ara volen destruir el futur i controlar l'educació de totes i tots els que formaran part del futur de la nostra societat. Fins on hem arribat? Què està passant al país que no només no aconseguim millores sinó que caminem endarrere com els crancs? Actualment el dret a decidir va en boca de tothom. El procés del referèndum català l'ha posat sobre la taula i molta gent el reclama. El festival Í-taca s'hi suma i s'hi suma en el sentit més ampli, per defensar el dret a decidir en tot.”

La lluita d'Í-taca a favor de la cultura es concreta, per exemple, en el fet que el festival –seguint l'exemple del Teatre de Bescanó i la seva campanya de les pastanagues– posa a la venda ous i pomes, que tenen un IVA del 4% en comptes del 21% de les localitats d'espectacles, i el comprador rep com a regal les entrades corresponents.

Després d'haver rebut ara fa una setmana la visita de Paco Ibáñez a Torroella de Montgrí, Í-taca es trasllada aquest cap de setmana al municipi de la Pera. Aquesta nit, Lídia Pujol actuarà a la casa museu Castell Gala Dalí de Púbol (22.30 h, 15 i 18 euros), en un concert organitzat amb la col·laboració de la Fundació Gala-Salvador Dalí. Lídia Pujol presentarà en aquest entorn tan especial el seu espectacle Tretze maneres de cantar les quaranta o Farem la revolució i la tornarem a fer, un concert “revolucionari, amb cançons reivindicatives i un personatge que fa moltes preguntes” i que es rebel·la contra les injustícies. Ideal per a Í-taca.

Demà dissabte tindrà lloc a la plaça Major de la Pera la setena edició del festival Jazzpera, ara integrat a Í-taca, que tindrà com a protagonista el gran pianista gadità Chano Domínguez (22.30 h, 18 i 20 euros). Acompanyat per Horacio Fumero al contrabaix i David Xirgu a la bateria, Chano presentarà a la Pera la seva personal fusió de flamenc, jazz afroamericà, son cubà i altres influències.

A més, aquest diumenge arribarà a la Pera la Microcaravana de cultura inquieta La Fresca (18 h), amb tota una sèrie d'espectacles gratuïts per a públics de totes les edats, creats pels nous joglars itinerants Ernesto Collado i Barbara Van Hoestenberghe.

Ous i pomes
Els ous i les pomes d'Í-taca, de la granja Gallerets i de la cooperativa Girona Fruits, es poden comprar a Itacacultura.cat. S'ha d'imprimir el comprovant i al lloc del concert es canvia pel producte triat, amb una entrada de regal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic