cultura

Demanen permís d'armes als miquelets d'Olesa

Diverses ciutats fan recreacions per commemorar el Tricentenari

La Guàrdia Civil va protagonitzar ahir un nou episodi esperpèntic, quan diversos agents es van apropar als miquelets d'Olesa de Montserrat i van demanar el permís d'armes als figurants que duien trabuc, segons publica Vilaweb i segons denuncien diversos testimonis a les xarxes socials. Aquesta intervenció de la Guàrdia Civil arriba uns dies després de la polèmica començada pel regidor del PP de Cardedeu, Jaime Gelada, que va denunciar els trabucaires de la vila acusant-los d'haver simulat un afusellament quan feien les salves en un indret a prop de casa seva.

En els darrers dies, la Guàrdia Civil ha protagonitzat altres actes impropis que han estat notícia, com el robatori d'una estelada a Vilobí d'Onyar. Anteriorment, a Castellar del Riu la Guàrdia Civil va prohibir disparar a uns trabucaires al·legant que l'acte en què prenien part no era una festa tradicional.

Pel que fa als fets d'Olesa de Montserrat, aquests van tenir lloc mentre els miquelets recreaven un episodi de la Guerra de Successió: l'enfrontament entre les tropes borbòniques i austriacistes. L'acte va esdevenir un homenatge als 158 soldats de l'exèrcit aliat enterrats al municipi.

Olesa no va ser l'únic lloc que ahir va ser escenari d'una recreació dels actes esdevinguts ara fa 300 anys. Una de les cites més destacades va tenir lloc a Barcelona, on centenars de persones van gaudir d'una passejada per la ciutat del 1714. La ruta, amb una durada de dues hores i mitja, es va iniciar a la plaça Catalunya i va recórrer alguns dels espais més emblemàtics de la Guerra de Successió i el setge de 1713-1714, com el portal de l'Àngel, la catedral de Barcelona, la plaça de Sant Jaume, el convent de Sant Agustí, el fossar de les Moreres i la Ciutadella, entre molts altres. L'itinerari es va fer a partir de l'aplicació de mòbil BCN 1714, l'audioguia del Tricentenari BCN per a telèfons intel·ligents. L'acte va tenir la presència del comissari del Tricentenari BCN, el periodista Toni Soler.

Municipis com Badalona (amb una recreació històrica i un concert promoguts per Òmnium Cultural) i Moià (amb l'acte Retorn a 1714, XIII Festa Barroca) són altres ciutats destacades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa
CINEMA

Isona Passola rebrà el premi Montserrat Carulla del FIC-CAT

Roda de Berà
llibre

Pere Portabella, reflectit en els seus escrits

barcelona
MÚSICA

La nova psicodèlia catalana

Girona