Opinió

bienve moya

A les verdes i a les madures

Sí, a veure: 25 anys de suplement Cultura... a les verdes i a les madures, més de verdes que de madures, que la fruita madura va cara i els pagesos la cullen verda, per deixar que maduri a les càmeres esperant que Putin reflexioni. Però com que de més verdes en maduren, i com aquell que no fa res (que no és el cas perquè de feina se n'ha fet durant aquests anys) aquí tenim 25 anys de Cultura, un quart de segle, aviat és dit.

Diu l'adagi, per continuar amb l'assumpte de la gestació, que la guineu quan no les pot haver diu que són verdes. Bé, en aquest cas la guineu les ha pogut haver –cal dir que pel camí n'ha vist de tots colors–, les ha pogut haver i, per cert, les ha hagut, i exposat, amb tot els registres i tonalitats possibles; una mostra són la varietat de col·laboradors que han passat per les pàgines, i per l'assortiment de matèries i assumptes tractats i exposats; inclús, oh, meravella!, fixeu-vos, el que jo toco: la cultura popular (el folklore, corregirà l'il·lustrat erudit), inclús els folklores i els folkloristes; marededéu, aquesta mena de canalla que s'entreté amb festes majors i menors, que es cofa amb barrets de palla i vesteix amb farbalans. Marededéu! Folklore, el vulgar moviment del carrer: això dels gegants, nans i barretines, ai, uix! Encara si diguéssim l'antropologia, això sí que s'ha de tenir en compte perquè (acadèmia dixit) és molt important conèixer com s'ho fan els indis de la Patagònia (sobretot ara que els hem eliminat) per contreure matrimoni. Però aquestes colles d'arreplegats en processó destorbant el concertat trànsit dels carrers, cremant la gent assenyada amb coets i bengales, o deixant anar desventurats bous pels carrers que posen en perill l'ordre i la seguretat cívica..., això mereix una crònica, és susceptible d'una crítica i una reflexió?

Doncs sí, el suplement Cultura també ho ha assumit, ves! I cal regraciar-ho. I encara que l'esperança (uns futurs cinc lustres de suplement) la pintin verda, cal tenir present, com assegura el tam-patam-tam de la nadala, que si no maduren aquesta setmana, maduraran pel dia de Rams.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia