Territori

No som tan lluny

Joan Tort

Analitzant la transició

Catalunya viu un moment històric. Un procés de transició nacional, que es diu. I serà, doncs, la segona transició que molts vivim en un espai curt de temps, curt en el sentit històric de la paraula i de la pròpia disciplina.

No obstant això, una part important de la població no sap què és o amb prou feines ho coneix. A altres, els va agafar de petits per viure-la i massa joves per estudiar-la a l'escola o a l'institut, fet que la pot haver deixat en un espai borrós de la memòria, més enllà, és clar, dels que puguin recordar coses gràcies a la longeva sèrie televisiva Cuéntame.

A Lleida, però, es farà un repàs a aquest període la història recent de la ciutat, del país i de l'estat amb una exposició que l'Ajuntament de Lleida produeix i que obrirà portes a mitjans de febrer de 2015.

Serà l'activitat central d'un projecte més ampli, on se suposa que hi pot haver espais senyalitzats i conferències o jornades. L'exposició, a més, vol ser fruit de la participació ciutadana, ja que es considera que és la millor manera de posar en relleu una situació social, política, econòmica, cultural i educativa d'aquest període. És del tot necessari, segons creu l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, fer visible aquestes vivències col·lectives i mostrar-les a les generacions que no les van viure, donant a conèixer, especialment, els fets ocorreguts a Lleida durant el període de transició democràtica.

La regidora de Drets Civils, Rosa Ball, va explicar durant la presentació que des de la Paeria es demana als lleidatans la cessió temporal de materials que facin referència a la transició, per tal de deixar paleses les particularitats d'aquest període a la ciutat. Els tipus de materials que es demanen són fotografies, cartells, cartes, pamflets, documents, vídeos i films o objectes singulars. El material es podrà lliurar a la regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat amb la previsió de fer l'exposició i també elaborar material didàctic per a les escoles i càpsules amb testimonis en primera persona.

Per assessorar tot aquest projecte s'ha creat un consell que presideix l'exalcalde de Lleida Antoni Siurana, testimoni de luxe i de primera mà de la transició a la capital de Ponent i més enllà de la demarcació. A més, la coordinació d'aquest consell anirà a càrrec de l'arquitecte i urbanista Josep Maria Llop qui, juntament amb Siurana, van dissenyar i planificar el desenvolupament de Lleida durant aquest període. La comissió la completen l'historiador Manuel Lladonosa, el periodista Joan Cal, l'arquitecte Ramon Maria Puig, l'activista i presidenta del Centre Excursionista Mercè Ciutat; el president d'Òmnium a Lleida i historiador Xavier Eritja, i el també historiador i director del Consorci del Turó de la Seu Vella Josep Tort. El disseny de l'espai s'ha encarregat als arquitectes Carlos Sàez i Carme Casals, i la part gràfica anirà a càrrec de l'il·lustrador i grafista Josep Maria Cazares.

El projecte Espais i temps de la transició a Lleida s'emmarca en el treball que va engegar la Paeria el 2008 per recuperar la memòria democràtica, com ja es va fer amb el treball sobre la Guerra Civil, l'exili i la dignificació dels desapareguts a la guerra i les fosses comunes, i la commemoració del 75è aniversari dels bombardejos sobre la ciutat de Lleida.

Diàleg i solucions
L'alcalde Àngel Ros creu que “va ser una època apassionant i el record ha de pujar l'autoestima”. L'expaer en cap Antoni Siurana, diu que servirà per “mostrar com el diàleg va portar solucions positives”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia