Música

FIRA MEDITERRÀNIA DE MANRESA

XAVIER CASTILLÓN

Cultura popular del nostre temps

La Fira Mediterrània de Manresa ofereix aquest cap de setmana un intens programa que combina cultura popular i arts escèniques de carrer, amb músiques del món i folk

Què és cultura popular avui dia? Aquesta és la pregunta del milió per a la Fira Mediterrània de Manresa, que té lloc aquest cap de setmana en disset escenaris diferents, tancats i a l'aire lliure, de la capital del Bages i en una activa Llotja Professional amb 46 estands, jornades de debat, presentacions de 25 projectes culturals, etc. “Abans es parlava molt de cultura d'arrel, però tot això ha fet un gir en els últims anys: el concepte ‘popular' es relaciona molt amb ‘tradicional' a l'àrea mediterrània, però en el món anglosaxó popular és equivalent de pop. Ara mateix pot ser cultura popular tant el hip-hop com una colla de bastoners”, explica el director artístic de la fira, el músic i gestor cultural gironí David Ibáñez.

Un personatge que integrava perfectament la doble lectura del concepte popular, la més tradicional i la més moderna o pop, era Peret, el rei de la rumba, que estava preparant l'espectacle inaugural de la Fira Mediterrània amb joves dels barris de Manresa, quan li van diagnosticar el càncer que poques setmanes després va posar fi a la seva vida. Finalment, aquest dijous l'espectacle inaugural va anar a càrrec de La Troba Kung-Fú –“Peret n'estava enamorat i reconeixia la gran qualitat del grup de Joan Garriga”, diu Ibáñez–, amb una Revetlla mediterrània compartida amb la banda simfònica de la Unió Musical d'Alaquàs (País Valencià).

“Aquesta és una fira multisectorial en què es creen connexions que no són en altres fires”, argumenta el seu director. La fira té tres eixos bàsics: la cultura popular i tradicional, que és el seu punt de partida històric, i també les arts de carrer i, cada vegada més, les músiques del món i el folk. Una de les singularitats de la fira és que es viu molt intensament als carrers i places de Manresa, que s'ompliran d'espectacles de tot tipus, des de funambulistes i grups de dansa fins a propostes familiars i altres que vinculen tradició i modernitat com ara el Despertaferro Toccata, de Xavi Lloses i David Sarsanedes, per donar una nova dimensió sonora a les campanes de la seu de Manresa, en comunió amb l'electrònica.

17a fira mediterrània
Manresa, del 9 al 12 d'octubre
firamediterrania.cat

dulce pontes

La cantant portuguesa presenta aquest divendres al Teatre Kursaal el seu espectacle Puertos de abrigo, com el disc en castellà del seu imminent nou treball discogràfic bilingüe, Peregrinação. Dulce ja no és només sinònim de fado: la seva veu no té cap tipus de fronteres.

eliseo parra

El cantant i percussionista castellà oferirà divendres a El Sielu un avançament en primícia i en format acústic del seu nou treball discogràfic, El Man Sur. Parra és conegut sobretot com un dels principals divulgadors i renovadors de la música d'arrel tradicional de la península Ibèrica. Com ho suggereix el seu títol, El Man Sur mira al sud: al fandango, la rondeña, la guajira, l'alegría i la bulería.

TOUMANI DIABATÉ

El músic malià, considerat el millor intèrpret vivent de kora, va compartir amb Ketama el referencial Songhai (1988). Ara actua amb el seu fill Sidiki –que es diu com el seu avi, el Rei de la Kora–, amb el qual ha fet un disc de duets, que presentaran dissabte al Teatre Conservatori.

kEPA JUNKERA

El músic basc s'uneix al català Amadeu Rosell en un espectacle que homenatja les músiques del Pirineu català. Topaketa Ripollès-en, que s'estrena divendres a la Taverna Damm-Cuines del Món, inclou també els Tururut Bonaigua i les txalapartaris de Sorginak.

dervixos i marsellesos

Dissabte a la nit tindrà lloc al Teatre Kursaal una de les actuacions més esperades de la 17a edició de la Fira Mediterrània, la dels Dervixos Giròvags de Damasc amb l'Ensemble Al-Kindî, que arriben a Manresa en plena gira commemorativa del seu 30è aniversari de treball en comú. Aquest espectacle únic transporta l'espectador a la cerimònia del trànsit sufí, tal com es fa a la Gran Mesquita dels Omeies de Damasc.

El mateix dissabte, ja en la franja de matinada, hi haurà un potent programa doble a la sala Stroika, amb els valencians Aspencat i els marsellesos Massilia Sound System –que també celebra el seu 30è aniversari–, dues formacions amb vocació mestissa, compromesa i 100% festiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona