cultura

L'AVL inaugura a Benassal l'exposició dedicada a Carles Salvador

La institució normativa va nomenar el mestre Escriptor de l'Any 2015

“Els temps de Carles Salvador són els definitius en la normativització i la socialització moderna de la llengua dels valencians”

El president de l'AVL, Ramon Ferrer, i l'acadèmic Lluís Meseguer, han presentat aquest matí a Castelló l'exposició itinerant en homenatge al mestre, gramàtic i literat Carles Salvador (1893-1955) elegit per la institució normativa Escriptor de l'Any 2015. En la inauguració, que s'ha celebrat en el col·legi públic amb el nom de l'escriptor, han participat els alumnes del centre coincidint amb els actes commemoratius del naixement del mestre de Benassal.

L'exposició, que té per títol “Carles Salvador i el seu temps. Els escriptors valencians: memòria i modernitat”, està dividida en dotze panells per a oferir una visió global de l'època, la societat valenciana de les primeres dècades del segle XX, la importància de la cultura del valencianisme, el centres de cultura, les publicacions literàries i culturals, la llengua dels valencians, l'educació i el territori, l'ensenyament del valencià en temps difícils, la poesia i la modernitat, sense oblidar l'activitat pedagògica, filològica i creativa del mestre Salvador.

Com ha expressat Ramon Ferrer davant els professors i els alumnes del centre hui “Carles Salvador ha de ser el millor exemple per a tots els valencians. L'estima per la llengua és el nostre compromís per a construir una societat més unida i cohesionada”. El president de l'AVL ha recordat el compromís vital de l'escriptor i autor de la primera gramàtica valenciana: València per damunt de tot. Ferrer ha animat els docents a continuar treballant per la llengua amb dedicació i estima.

Per la seua part, l'acadèmic i coordinador de l'Any Carles Salvador, el professor Lluís Meseguer, ha explicat la transcendència de la figura del mestre en el camp cultural valencià i en l'ensenyament de la llengua. “Els temps de Carles Salvador són els definitius en la normativització i la socialització moderna de la llengua dels valencians”. Meseguer també ha recordat que la cultura valenciana del present i del futur té com a referents les plurals herències intel·lectuals de les figures fundadores del segle XX.

L'exposició itinerant de l'AVL iniciarà ara un recorregut per totes les comarques valencianes acompanyada de conferències, jornades i actes cívics amb la finalitat de projectar i difondre la figura i l'obra de Carles Salvador. Finalment, el director del centre, Jesús Montoliu, i l'alcaldessa de Benassal, Mari Luz Monterde, han elogiat la institució normativa per l'elecció del mestre Salvador com a Escriptor de l'Any. L'acte, a què també ha assistit el vicepresident de l'AVL, Josep Palomero, i l'acadèmic Àngel Calpe, ha finalitzat amb l'himne de l'escola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa