Territori

EXPOSICIONS

gemma monreal

Lo Pati “fora d'hores”

El Centre d'Art de les Terres de l'Ebre obre un nou espai expositiu per ser vist des de fora

L'oferta artística de Lo Pati - Centre d'Art de les Terres de l'Ebre es podrà veure fora dels horaris d'obertura del centre. Aquesta és la principal novetat que el centre d'art ha presentat per a aquest 2015 amb l'objectiu de poder arribar a un públic molt més ampli, fins i tot, “fora d'hores”. Aquesta proposta es concretarà amb l'obertura a partir del mes de juliol d'un nou espai expositiu que tindrà com a objectiu que puga ser vist des de fora quan el centre està tancat. El director del centre d'art, Vicent Fibla, va explicar que amb aquest nou espai es pretén “compensar les poques hores d'obertura del centre”, que només es pot visitar les tardes dels divendres i els dissabtes, i es promociona que el centre puga ser visitat “fora d'hores”. Aquest nou espai estarà situat al vestíbul del centre i funcionarà com un “aparador”, de manera que “tot i que el centre estiga tancat, tothom podrà veure coses”, va insistir Fibla. El cicle d'exposicions portarà el nom de Durant l'exposició el centre romandrà tancat i el hashtag #lopatitancat i programarà sis artistes a l'any. Els artistes exposaran durant dos mesos cadascun en un espai visitable durant totes les hores del dia al llarg de tots els dies de l'any, i que s'il·luminarà automàticament a les nits. La curadora i crítica d'art Cèlia del Diego serà la comissària del nou espai expositiu, i va insistir que cada cop més museus tenen un vitrina a l'exterior per “la necessitat d'estar sempre presents”. En aquest nou espai es pretén també posar en qüestió la dicotomia obert-tancat o presència-absència, fent referència a l'actitud generalitzada de consumir exposicions sense assistir-hi o fins i tot d'anunciar-hi l'assistència virtual que ens proporcionen eines com Facebook. El cicle tindrà en el darrer semestre d'aquest 2015 la participació de reconeguts artistes joves, com Luz Broto, Lúa Coderch i Gerard Cuartero.

Més enllà d'aquest nou espai expositiu de Lo Pati - Centre d'Art de les Terres de l'Ebre, s'ha presentat la programació per a aquest 2015 amb la voluntat de consolidar tots els projectes propis impulsats pel centre (l'Strobe, L'Aula al Pati, la convocatòria d'art jove Ebrergent, el cicle Cinema al Pati o la Mostra de Cinema Paisatge Actor) i d'altres als quals ha donat aixopluc els últims anys (els festivals Eufònic i Bouesia i les Jornades Musicals de l'Ermita de la Pietat). Cal destacar també la recuperació enguany del certamen d'art efímer XYZ. Una proposta d'art públic que es torna a recuperar dos anys després de la seua creació l'any 2012 i que es va dur a terme al pont penjant d'Amposta. La convocatòria d'enguany busca transformar des del punt de vista artístic el braç del Trabucador, al delta de l'Ebre.

Lo Pati mantindrà també aquest 2015 la producció d'una exposició anual de gran format, com va fer l'any passat amb MarieleneRoqué –l'exposició més visitada de la història d'aquest centre d'art–. Enguany serà l'artista Manel Margalef qui ocuparà Lo Pati l'últim trimestre de l'any. Amb el títol Sub-versió, l'artista ampostí presentarà obra nova i part dels treballs realitzats al llarg dels últims anys “amb una mirada nova i revisada des de la distància”, assegura. Margalef és un dels artistes de les Terres de l'Ebre més reconeguts que ha exposat en galeries, espais i centres d'art de tot l'Estat espanyol. Aquesta serà la seva primera gran exposició individual al centre d'art Lo Pati.

Vicent Fibla va voler destacar també que “Lo Pati és un dels membres de la Xarxa d'Arts Visuals de Catalunya amb més presència fora del propi territori” i va remarcar el paper del centre d'art com a espai de producció i anàlisi, amb convocatòries nacionals, com la Biennal d'Art o Eufònic, o locals, com Ebrergent. També va destacar la col·laboració amb l'Arts Santa Mònica de Barcelona, que enguany tindrà la presència d'importants projectes nascuts a les Terres de l'Ebre, com la Bouesia (octubre 2015) o Eufònic (desembre 2015) i en els quals Lo Pati actua com a catalitzador.

Més visitants al 2014
Lo Pati ha fet també balanç d'activitat del 2014, un any en què ha tingut un fort creixement, del 37%, en el nombre de visitants, que han estat més de 4.000. També ha pujat considerablement la seua presència a les xarxes socials, duplicant seguidors a Facebook i quadruplicant els de Twitter.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA
Cultura

Mor als 89 anys el periodista i escriptor francès Bernard Pivot

ART

Torrent Pagès “reneix” en una exposició a la Fundació Valvi

Girona
TEATRE

Joan Lluís Bozzo torna al teatre amb un documental sobre salut mental juvenil

BARCELONA
TEATRE

El TNC furga en la comèdia dramàtica de família a ‘Amnèsia’

BARCELONA
Cinema

El Truffaut dedica un nou cicle de la Fimoteca a Wim Wenders

Girona
Joan Safont
Periodista i escriptor

“Els polítics tenen pànic de semblar massa intel·lectuals”

Barcelona