Reportatge

vint anys sense ovidi

tere rodríguez

Ovidi preat i reivindicat

La societat valenciana es mobilitza perquè un dels seus referents culturals siga homenatjat i recuperat de l'ostracisme institucional a què fou condemnat

El seu missatge és vigent i ple de reivindicacions actuals
El PP valencià s'ha oposat a declarar 2015 Any Ovidi

Aquest 2015 serà i està sent ja l'Any Ovidi Montllor per molt que el PP valencià haja tractat d'impedir-ho votant en contra de la proposta d'Esquerra Unida que instava el govern valencià a donar suport de manera activa a les iniciatives per recordar el cantant en el 20è aniversari de la seua mort. La proposició també reclamava al govern valencià atorgar al cantant, a títol pòstum, la distinció al mèrit cultural. Els populars van justificat el seu rebuig en el fet que l'any 1994 Ovidi Montllor va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i van assenyalar que darrere de la PNL hi ha la idea dels Països Catalans. La diputada popular Mayte Parra –tot exhibint un cartell amb un dels actes d'homenatge a Ovidi Montllor que inclou un mapa dels Països Catalans– es va atrevir fins i tot a argumentar amb La cançó del cansat de l'artista alcoià que diu: “Tinc senyera on blau no n'hi ha, dic ben clar que parle català a la manera de València”, per a dir a l'oposició que “mai en la vida ens fareu catalans”.

No caldrà, però, el reconeixement d'“aquests valencianistes de pacotilla que defensen coses sense haver-se pres abans la molèstia de saber com parla i com pensa el seu poble”, tal i com descrivia Montllor en una entrevista arreplegada a la biografia L'Ovidi, de la periodista Núria Cadenes. La societat valenciana, una vegada més, ha sigut capaç de mobilitzar-se al marge de l'oficialitat que imposa el PP per a recordar una de les figures més importants de la seua cultura. Els actes programats al territori són nombrosíssims i abracen pràcticament totes les disciplines artístiques, però el gruix de les iniciatives coincideix amb els dies propers a l'efemèride.

Així, aquesta mateixa setmana s'ha emès el programa radiofònic impulsat per Escola Valenciana. El Mural, de periodicitat mensual, ha estat dedicat al creador d'Alcoi. Enmig dels sons dels telers de les fàbriques tèxtils alcoianes, l'olor de la fusta del teatre i el projector de cinema, el monogràfic agafa la màxima d'Ovidi Montllor “No me'n vaig, sóc qui torna. Faré vacances”, per oferir un programa on el cantant, poeta, actor i rapsode es mostra ben viu. El programa, que es pot trobar a les xarxes socials, brinda la possibilitat d'escoltar l'Ovidi parlant del pare de qui va heretar la disciplina i el rigor en el treball, dels seus 36 oficis abans de dedicar-se a la música, de l'ideal futur d'una societat justa, de la marginació a què fou sotmès i del seu amor a Alcoi i a Barcelona. El Mural recorda, en clau valenciana, l'ostracisme a què va ser condemnat, però també destaca com els més joves s'estan trobant amb un personatge extraordinari que difon un missatge vigent al segle XXI farcit de reivindicacions laborals, de drets i de llibertats. Compromès amb la cultura i amb el seu poble fins al final de la seua vida, ha deixat un llegat valuós als músics actuals. Per això, en l'emissió parlen Feliu Ventura, Hugo Mas i El Diluvi, entre d'altres.

A més, El Mural recupera el doblatge d'Ovidi en la mítica pel·lícula Casablanca que va inaugurar les emissions de Canal Nou fa 25 anys, i analitza les circumstàncies per les quals va ser vetat en la seua pròpia casa. En aquest sentit, es troben les explicacions de l'equip que, gràcies a una campanya de micromecenatge i a la col·laboració de TV3, està elaborant el documental Ovidi Montllor. El ‘making of' de la pel·lícula que mai no es va fer, on participen els actors Eduard Fernàndez i Rosana Pastor.

El Mural avançarà també el contingut de l'última llavor de l'editorial Sembra Llibres, Ovidi Montllor, un obrer de la paraula, que eixirà a la llum el pròxim 10 de març, justament el dia que farà 20 anys del seu traspàs. L'autor, l'alcoià Jordi Tormo, rescata 70 poemes i fotografies inèdites per a un llibre que s'endinsa en el vessant més emotiu de la vida d'Ovidi. El pròleg del llibre és de Feliu Ventura, qui promou una festa per commemorar els 20 anys de la mort del cantant. “Se'n va anar de vacances i el trobem a faltar. És l'hora que el país retorne a l'Ovidi l'estima i el compromís que ell va tindre amb el seu poble”, assegura el cantautor.

El meu poble Alcoi

La contribució d'Escola no es limita sols a través de les ones. El llegat musical de l'alcoià serà ben present el pròxim 13 de març en el Concert de Falles, amb què s'inaugura el circuit de música en valencià que l'entitat va posar en marxa fa una dècada. Unides pel seu nom actuaran quatre bandes joves: Zoo, Auxili, Smoking Souls i VaDeBo. Amb el lema Girem amb l'Ovidi els cartells de tots els concerts de La Gira tenen de base la imatge d'Ovidi Montllor per haver-se convertit en un símbol gràcies al qual els grups actuals de música en valencià en són hereus directes.

La Gira no passarà, però, per un dels epicentres de la vida del cantautor. “L'Ovidi va viure en la dualitat d'un amor necessàriament compartit: Alcoi i Barcelona, i a l'inrevés, dues ciutats que se li van fer imprescindibles, al mateix temps, sense jerarquies”, relata la periodista Núria Cadenes. Alcoi, després d'una condemna de 18 anys d'ostracisme, dedica 2015 a un dels seus fills més il·lustres. Els actes de l'Any Ovidi Montllor es van inaugurar amb una exposició de cinc joves artistes alcoians que dediquen les seues obres plàstiques al cantant. L'Àgora de la ciutat també mostra un recull d'obres fotogràfiques al voltant de la figura de l'Ovidi. Les activitats al voltant de l'Ovidi se succeïxen a un ritme vertiginós. Cal destacar que Alcoi acollirà la cloenda del festival Barnasants amb l'espectacle El(s) poetes de l'Ovidi el 14 d'abril. El Teatre Calderón de la ciutat serà escenari de l'estrena absoluta de l'espectacle d'aquest muntatge interpretat per Mercè Sampietro, Eduard Iniesta i Llúcia Vives, i amb la col·laboració de la filla del mateix Ovidi Montllor, Jana Montllor.

Recentment es va anunciar també la celebració del concert De la llesqueta a la terreta: les cançons de Giné i d'Ovidi, que tindrà lloc el 14 de març al Teatre Principal, organitzat pel Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants en Valencià.

Des de l'Ajuntament avancen que hi ha altres línies de treball encetades que encara no tenen data definitiva, però que al llarg de l'any aniran cristal·litzant. Es tracta de l'elaboració d'una exposició didàctica, la celebració d'un Sopar Ovidi amb un menú especial, l'organització de rutes urbanes guiades temàtiques, o la celebració d'unes jornades de cinema al voltant de la figura de l'actor alcoià. També s'està dissenyant un logotip que agrupe totes les activitats perquè, com asseguren al consistori: “Ovidi continua sent molt estimat i reivindicat.”


PARLAR, ESCRIURE, PENSAR

Hi ha gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no li agrada que es parle, s'escriga o es pense


el pa sencer

Ja no ens alimenten molles.

Ja volem el pa sencer. Vostra raó es va desfent. La nostra és força creixent. Les molles volen al vent



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.