Cultura

DIA MUNDIAL DEL TEATRE

J. BORDES

“Tornaria a ser actriu”

Asunción Balaguer estrena ‘El tiempo es un sueño' avui dins de la celebració teatral a Barcelona

J a fa anys que l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) han unit les seves tradicionals lectures reivindicatives del Manifest Internacional i l'autòcton amb les altres accions que organitza l'Associacio d'Empresaris de Teatre de Catalunya (Adetca) i el suport de Teatres Públics. Enguany la celebració, que s'escau avui mateix, ha sortit reforçada amb altres accions com l'estrena del monòleg El tiempo es un sueño d'Asunción Balaguer, actriu artísticament activa als seus 89 anys. Ella diu que si visqués 1.000 anys, seguiria sent actriu. O el que és el mateix, que si tornés a viure, “tornaria a ser actriu”. El muntatge, amb supervisió de Rafael Álvarez El Brujo, fa repàs de la seva relació amb el teatre. Història i emoció viva garantida.

La voluntat de mantenir viu el Dia Mundial del Teatre s'allarga fins a Setmana Santa, perquè es vol impulsar una política de preus atractiva per fer més accessible l'assistència a espectacles per a la gent que es queda a Barcelona aquestes vacances. La celebració, de fet, arrenca amb l'entrega del Premi Anita-Memorial Anna Lizaran. A la tarda, Asunción Balaguer (19 h) estrenarà el muntatge al CCCB, l'espai que es vol instituir per als pròxims anys on celebrar les accions del Dia Mudial del Teatre (Balaguer repetirà actuació dissabte a les sis de la tarda). A les 8 del vespre, Abel Folk llegirà el manifest internacional, que aquest any l'ha redactat el director polonès Krzystof Warlikowski. L'AADPC, en comptes de convidar un artista que escrigui el manifest en clau local, ha optat per consensuar un text i gravar-lo en un videomanifest en què intervenen més de 55 companyies independents i professionals individuals de teatre d'arreu de Catalunya.

Els teatres de Barcelona que fan programació familiar les matinals de diumenge s'han proposat un repte que respon al lema Cap butaca buida. Això implica una campanya de promocions per deixar el preu de les entrades a 6 euros per garantir que cap butaca de la platea no quedi sense espectador. De fet, coincideix amb la promoció que les taquilles de tots els teatres i els web ofereixen des d'avui i fins diumenge: tots els que comprin localitats per a funcions d'avui fins al 6 d'abril tindran una rebaixa del 50% del preu real (subjecte a disponibilitat). La professió tindrà dues cites més: una festa que convoca l'AADPC a partir de les 23 hores al hall del CCCB divendres i el debat El teatre en plena transformació de la societat catalana, demà a les 12 del migdia al CCCB. Es tracta d'un debat en què l'equip de cultura de la nova coalició electoral Barcelona en Comú presentarà els seus projectes per al sector.

Aquesta setmana, l'actual president d'Adetca, Xavier Marcé, ha posat un termòmetre del que va de temporada. Si el 2012/13 va haver-hi una caiguda terrible d'ocupació, el 2013/14 es va recuperar amb un petit 3%. Per ara, a l'ocupació respecte els 13/14 hi ha un altre increment del 4%. És una tendència que s'ha de confirmar en tancar l'any i que encara quedarà lluny dels resultats del 2011/12, els millors de la història. Tot i que la recaptació sigui un 8% superior respecte de la temporada 13/14, Marcé matisa els resultats: el gruix de recaptació i ocupació ha estat per als tres grans musicals. Tot i que en nombres absoluts les xifres són positives, els teatres de mitjà format es mantenen sota mínims amb el risc de no poder reinvertir l'any vinent en noves produccions. Els artistes, però, no renuncien a seguir actuant. L'art, per sobre de la misèria.

premi anita
ADB i Ajuntament d'Esparreguera
L'Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB) amb l'Ajuntament d'Esparreguera, amb la col·laboració del Teatre Lliure i de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) han creat el premi Anita, en record d'Anna Lizaran. En motiu del Dia Mundial del Teatre entregaran un premi a l'actriu revelació.
Lloc i dia: Avui, a les 12.30 al Foyer del Teatre Lliure de Montjuïc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Visita centrada en Mercè Rodoreda pel ‘Som cultura’ a Romanyà

Les àrees de Cultura i Turisme de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro s’han sumat enguany al programa Som Cultura del Patronat de Turisme Costa Brava Girona amb una visita guiada que diumenge (a...

SANTA CRISTINA D’ARO
 
Crònica
música

Un homenatge emocionant

Barcelona
 

Pla, més enllà de la censura

BARCELONA
 
Crònica

Antiguitats ‘sexies’

 
La crònica

La família creix

 
música

Vuit presenta vuit noves ‘Històries xules’ musicals

Girona
 
Col·loqui

El Col·loqui de Tardor de Banyoles es dedica a Santa Maria dels Turers

BANYOLES
 
Mirador

Ajudar a pensar no és adoctrinar

 
concurs d'escultura

Ondina Oliva, premi Pere Jou

sitges