cultura

La Penyora porta El Patio a la nova presó de Figueres

La desena edició del festival hi tindrà lloc avui com a final de curs del centre de formació d'adults Tramuntana, que té 650 alumnes

Hi actuaran una dotzena d'artistes de diferents disciplines

El Patio, el festival itinerant que La Penyora organitza des del 2009 a diferents centres penitenciaris de Catalunya, celebra avui la seva desena edició en un nou escenari: el centre penitenciari Puig de les Basses, de Figueres, inaugurat l'estiu passat. Aquest festival, organitzat forçosament “a porta tancada (reservat el dret d'admissió)”, arriba a la nova presó figuerenca amb el mateix esperit de sempre, resumit en el lema “cultura, criteri, llibertat”, com va recordar ahir Consol Ribas, codirectora d'El Patio amb Lluís Llamas. “La cultura i el coneixement són el primer pas per a la llibertat”, constaten els impulsors d'aquest projecte, que el 2009 va ser guardonat per la conselleria de Justícia de la Generalitat.

En aquest cas, La Penyora ha rebut la col·laboració del centre de formació d'adults Tramuntana, en el qual estan matriculats 650 alumnes del centre penitenciari figuerenc, la qual cosa representa un 90% de tots els seus reclusos i recluses. La directora del centre Tramuntana, Teresa Ortiz, i la seva cap d'estudis, Pilar Simon, van assistir ahir a la presentació del festival a La Penyora, on van explicar l'àmplia oferta del centre, que va de la formació més instrumental i bàsica a la universitària, i inclou també l'educació i el treball socials. “Depenem del Departament d'Ensenyament i som com qualsevol altra escola d'adults de Catalunya. Volem ser una escola molt participativa i, de fet, els interns s'involucren molt en les activitats que organitzem”, va dir Ortiz, que va remarcar també que “hi ha hagut un nivell d'escolarització molt bo tot i tractar-se tot just del primer any del centre”. “El nostre objectiu prioritari és donar eines als interns perquè el dia que retornin al carrer, com diuen ells, no tornin a caure en els mateixos errors que els han portat a ser empresonats.”

El festival El Patio, que tindrà lloc aquesta tarda al Puig de les Basses, serà de fet la festa de cloenda del primer curs del centre de formació d'adults Tramuntana. Com sempre, tots els artistes i tècnics que hi participen ho fan de manera voluntària i desinteressada. Les presentadores seran la periodista Ester Bertran i la poeta Amparo Parra, que crearan un fil conductor ple de bon humor per a les diferents actuacions previstes, bona part de les quals seran a càrrec de col·laboradors habituals de La Penyora i d'El Patio. Hi haurà màgia, amb Fèlix Brunet; humor gestual, amb Ovidi Llorente i Josep Obiols; flamenc, amb Jordi Fornells i Pau Ballesteros; hip-hop, amb Prince Osito, Dr. Matanzas i DJ Freak, i, com a principal novetat, l'espectacle de lluita medieval de la companyia Drakonia, amb Guillem Fernàndez, Marc Vernet i Narcís Rigall. L'equip tècnic està format per Toni Cors, Carles Martínez i Dídac Rodríguez, i Jofre Oliveras és l'autor del cartell. “Volem portar fantasia als interns”, afirma Lluís Llamas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona