cultura

El Dia de la Música, una festa per a totes les oïdes

Una desena d'escenaris van omplir ahir Girona amb mig centenar de concerts de tots els estils, dins de Viu 21 Música

A Roses, les actuacions es combinaven amb la primera Fira del Disc

Els vuit escenaris oficials de Viu 21 Música, complementats amb iniciatives privades com ara la mostra de cultura jamaicana que l'associació Rise Up va organitzar al parc del Migdia, van omplir ahir literalment Girona de sonoritats ben diferents, per a totes les oïdes, en la celebració del Dia de la Música. Passejant per la ciutat en una tarda radiant, per estrenar les primeres hores de l'estiu oficial, era possible trobar-se el discjòquei més jove d'Eumes, DJ Roger (12 anys), en l'escenari que l'escola gironina de música avançada tenia al parc Central, darrere de l'Estació Jove. I anant més cap al centre, a la plaça de Santa Susanna del Mercadal, sonava el hip-hop de Kelan & Hijo de la R, lluitant contra el sistema i també contra una possible insolació, sota un tendal.

A l'escenari de la Rambla sonava el jazz-rock de Son of the Wind, i a pocs metres, en la mig amagada plaça Mercaders, The Musical Fire Cult presentava un curiós artefacte: un llarg tub que treia flames al ritme de versions de Janis Joplin o Calamaro. Light my fire!

El Sunset Jazz Club tenia el seu propi escenari, just a l'entrada del local, on van actuar des del duet Pexsom Blues fins a la Jove Big Band de Girona. A la plaça dels Jurats una dotzena de formacions estaven programades de les 5 de la tarda a la mitjanit. Els grups s'anaven alternant en els dos escenaris d'aquest espai, on entorn de les 7, prop de 200 persones ja gaudien de les versions més rockeres del grup Fraizer (entre les quals Won't Get Fooled Again, dels Who), o de la música dels seixanta, amb la veterana formació gironina Bit Shadow, per continuar amb Últim Elefant, Gir, Korxea i, entre altres grups, The Handclappers, aquests últims, programats per Orella Activa.

De tornada al centre pel carrer de la Força, la tranquil·litat habitual del Call en un diumenge a la tarda quedava momentàniament trencada pels ritmes sintètics de Nino Mr Dj, instal·lat a la porta del restaurant Toc's. Mentrestant, a l'auditori de La Mercè actuaven els alumnes de diverses escoles de música i a l'auditori Josep Viader de la Casa de Cultura ho feia el tenor Josep Viader, que estava predestinat a fer-ho algun dia.

Culte al vinil, a Roses

A Roses, el Dia de la Música es combinava ahir amb la primera edició de la Fira del Disc. A la plaça Catalunya, on també s'havia instal·lat un escenari on es succeïen actuacions en viu, vuit parades especialitzades exposaven els seus productes: “Hi ha cada cop més gent que torna al vinil, pel preu, per col·leccionisme o perquè busquen edicions rares o discos publicats en altres països”, explicava Bartomeu, que porta una botiga de discos a Sant Feliu i que ahir s'havia traslladat a Roses. Davant d'una de les parades, l'Adrià repassa la seva compra: una trentena de discos que ha adquirit per un preu d'entre 5 i 10 euros cada un: “M'agraden les gravacions analògiques, el so és millor, exclusiu i pots trobar bons discos de segona mà”, diu aquest aficionat. Bona part de les parades de discos presents ahir a Roses formen part del nucli de professionals que es mou entorn de l'Associació d'Amics de la Música dels Anys 60, l'entitat que organitza des de fa 17 anys la Fira del Disc de Sant Feliu de Guíxols i que dóna suport a la primera edició de la de Roses. Enric Àguila i Jaume Garcia, impulsors de l'entitat, expliquen que si bé es troben vinils de segona mà entre 5 i 20 euros, les peces més valuoses pugen a preus molt més alts: alguns discos dels Beatles es cotitzen a preus entre 600 i 800 euros, i el primer vinil de Pink Floyd ronda els 1.000.

A més de la fira, s'havien programat actuacions de 17 formacions musicals a Roses entre la plaça Catalunya, el final de la riera Ginjolers i el passeig de Santa Margarida. Els actes els organitzaven l'Ajuntament i l'associació Duel de Guitarres, amb la intenció de repetir-ho els propers anys si l'èxit acompanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic