cultura

Girona rep la primera fotografia de la ciutat

És una reproducció digital d'una imatge datada l'any 1852 i conservada a la National Library de Dublín

El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona ha rebut una reproducció digital de la primera imatge fotogràfica de Girona, que es conserva actualment a la National Library of Ireland, a Dublín. La fotografia, datada a l'entorn de l'any 1852, capta una vista del riu Onyar, concretament del lloc on actualment hi ha el pont de les Peixateries Velles i aleshores simplement una passarel·la de fusta. A la imatge de la qual ara disposa l'arxiu gironí s'aprecia com en lloc del pont de ferro de Gustave Eiffel construït el 1877 hi ha un pont de fusta d'aspecte precari que connecta les cases de cada costat de riba.

L'original, conservat a Dublín, és un paper a la sal fet a partir d'un calotip (negatiu en paper) i és obra de Franck, nom amb el qual era conegut François Gobinet de Villecholes, un fotògraf francès que es va establir a Barcelona l'any 1849, on va muntar un estudi fotogràfic de gran prestigi. La tècnica del calotip –inventada per William Fox Talbot i patentada l'any 1841– va ser la primera que permetia treure múltiples còpies positives a partir d'un únic negatiu sobre paper. A Girona es conserven dos calotips, que formen part de la col·lecció Tomàs Mallol i que es poden veure al Museu del Cinema.

Quinze anys guanyats

El CRDI va tenir coneixement d'aquesta imatge a partir d'un catàleg d'una exposició de la Universitat de Navarra. Fins ara, la imatge més antiga conservada en suport fotogràfic que es coneixia era una vista del pont de Pedra des de l'areny, una fotografia de 1867 signada pel fotògraf José Martínez Sánchez, tal com s'explica en la introducció del llibre Joan Martí Centellas. Bellezas de Gerona, 1877.

La fotografia de Franck, doncs, endarrereix quinze anys aquesta fita i esdevé una nova referència per a l'estudi de la història de la fotografia a Girona.

LES DATES

1852
És l'any en què es va fer la que des d'ara es considera la fotografia més antiga de la ciutat, obra de Franck.
1867
És l'any que es va fer la que es considerava la imatge més antiga, una vista de l'areny de José Martínez.
1877
És l'any en què es va construir el pont de ferro d'Eiffel, que va substituir el pont de fusta de la foto.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia