cultura

Menys obstacles als rodatges

Tarragona crea una comissió per decidir com es podria agilitzar la feina de la Film Office

Es planteja una ordenança pròpia per a l'ús de la ciutat com a escenari

Tarragona és la tercera ciutat catalana on es fan més rodatges

El patrimoni romà conservat al centre de la ciutat, els carrers estrets de la Part Alta, les platges i indrets tan emblemàtics com el Balcó del Mediterrani són alguns dels punts de la ciutat que en els darrers anys han estat escenari de filmacions o sessions fotogràfiques a Tarragona. La ciutat s'ha marcat ara l'objectiu de continuar creixent com a teló de fons de produccions audiovisuals de tot tipus després de quatre anys de tendència en alça gràcies a la feina de la Tarragona Film Office. Consolidada com la tercera ciutat catalana on es fan més rodatges cada any, l'Ajuntament inicia ara un període de reflexió per tal de buscar la fórmula per agilitzar encara més els tràmits amb què es troben els equips de filmació i de fotografia quan volen treballar a la ciutat.

Canvis en estudi

El ple de l'Ajuntament de Tarragona va aprovar per unanimitat el dia 17 de juliol la constitució d'una comissió d'estudi que, amb representants dels diversos partits polítics, analitzarà quines mesures es poden prendre per tal d'agilitzar la feina dels equips de filmació i de fotografia que trien Tarragona com a escenari. Per una banda, aquesta nova comissió treballarà en la redacció d'una ordenança específica per a aquest tipus d'activitats per tal de regular-ne el desenvolupament amb més detall. Per l'altra, també es posaran damunt la taula possibles modificacions de les ordenances fiscals. Finalment, també està previst que s'analitzi la possibilitat de fer canvis en la regulació de l'ús de l'espai públic per a la realització d'activitats extraordinàries que es considerin, segons l'Ajuntament tarragoní, d'interès municipal.

Aquests passos volen ser un revulsiu per a la feina que desenvolupa la Tarragona Film Office, eina municipal que es va crear el 2010 amb l'objectiu de convertir-se en una finestreta única perquè les productores i altres interessats a fer sessions de rodatge o de fotografia a la ciutat hi centralitzin totes les seves necessitats. Aquesta oficina, per tant, s'encarrega de tutelar els tràmits necessaris, que generalment es reparteixen entre departaments dispersos del consistori, com ara Domini Públic, la Guàrdia Urbana, els gestors dels equipaments municipals, etc.

Multiplicar per sis

En els darrers cinc anys, la Tarragona Film Office gairebé ha aconseguit multiplicar per sis el nombre de produccions que trien algun punt de la ciutat com a localització. Així, si l'any 2010 s'hi van fer dinou produccions audiovisuals, l'any passat se'n van registrar un total de 101, entre pel·lícules, sessions fotogràfiques, rodatge d'anuncis i fins i tot programes de televisió. Enguany, l'oficina va pel camí de repetir les bones xifres de l'exercici passat, ja que tan sols en el primer semestre del 2015 s'hi han dut a terme 51 produccions.

Totes aquestes xifres consoliden Tarragona com la tercera ciutat catalana en nombre de rodatges, tan sols superada per l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), on l'any passat se'n van fer 108, i evidentment Barcelona, que encapçala amb diferència el rànquing català de ciutats escenari de produccions audiovisuals, amb un total de 2.494 rodatges. Tarragona, de fet, ocupa aquesta posició des de l'any 2012, quan va fer el salt des de la cinquena posició que havia ocupat fins aleshores en el rànquing català. La ciutat, a més, està molt per sobre respecte a les xifres de les altres dues capitals de demarcació, Girona i Lleida.

Coordinació i suport

En concret, la Film Office s'encarrega de dur a terme diverses feines prèvies de suport per als equips que es plantegen fer un rodatge o una sessió publicitària a Tarragona. A més, els membres de l'oficina són presents mentre dura el projecte a la ciutat, i ofereixen ajuda i resolen qualsevol problema que pugui sorgir durant el desenvolupament del rodatge.

Des de l'oficina es tramiten tots els permisos necessaris per fer el rodatge, tant si són municipals com si no, així com la recerca de les localitzacions concretes que busca l'equip. Durant l'estada a la ciutat, des de la Film Office es coordinen tots els serveis municipals que s'hi poden veure afectats com ara el personal de neteja, l'afectació en el trànsit, el control de l'enllumenat públic, els possibles canvis en el mobiliari urbà i l'habilitació de zones d'aparcament per a l'equip tècnic. Entre els serveis oferts, també s'inclou suport a la comunicació, organització d'esdeveniments (com ara preestrenes) i assistència en la logística.

5
pel·lícules de ficció
es van rodar a la ciutat el 2014. També s'hi van gravar vuit espots de publicitat.
101
produccions,
entre rodatges i sessions fotogràfiques, es van fer en escenaris de Tarragona l'any passat.

El turisme, cada cop més vinculat

Aconseguir que una ciutat sigui escenari d'una producció audiovisual té beneficis que van més enllà dels ingressos que l'estada de l'equip de producció pugui generar. L'aparició de llocs identificables en produccions que després tindran una difusió suposa al mateix temps una fórmula de publicitat gratuïta que acaba revertint en el turisme, tal com assenyala la memòria de la Tarragona Film Office corresponent a l'exercici passat.

De fet, una de les formes emergents de turisme és la visita a espais que han estat escenari dels rodatges de pel·lícules o de sèries de gran difusió. Segons un estudi britànic, el 36% dels visitants internacionals enquestats en llocs que havien estat escenaris de rodatges (i un 11,6% dels nacionals) reconeixien que el fet d'haver aparegut en una producció audiovisual havia estat un motiu determinant per a la visita.

L'any passat, a Tarragona es van rodar cinc llargmetratges, dos llargmetratges documentals, catorze videoclips, vuit espots publicitaris i dinou sessions fotogràfiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia