cultura

El Grec vol ser també de barris

El director del festival, Ramon Simó, renova un any més, i l'Icub farà un concurs públic per triar el substitut

Creació, visió contemporània, internacionalitat i transversalitat són els eixos
del director

El balanç del festival Grec, que clourà divendres vinent, no va ser un balanç com el d'altres edicions. Es dóna la circumstància que la valoració de l'edició del 2015, impulsada per l'anterior equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona, la va fer l'actual director del festival, Ramon Simó, però acompanyat de la comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Berta Sureda, en una de les seves primeres compareixences públiques, en les quals va deixar caure alguna de les seves línies d'actuació pel que fa a la política cultural del nou consistori. Tot i així, va ajornar fins al setembre la compareixença pública que havia de fer abans del període estiuenc.

El que sí que va fer és reconèixer el mèrit de l'anterior equip de govern de l'Icub per l'èxit d'aquesta edició que, pel que fa a l'assistència de públic, ha experimentat un creixement d'un 14% d'espectadors. I va ratificar un any més Ramon Simó en el seu càrrec, tot i que va anunciar la convocatòria d'un concurs públic per elegir el futur substitut de l'actual director. “A la tardor vull reunir-me amb tots els agents implicats en el món teatral i d'aquestes converses sortirà el perfil que marcarà les bases del concurs”, va explicar Sureda. La comissionada es va mostrar molt en sintonia de la línia traçada per Simó i va mostrar el seu desig d'acostar el Grec a altres barris de la ciutat i també a poblacions de l'àrea metropolitana.

Ramon Simó va explicar quines havien estat les línies d'actuació del seus mandats. “Sempre m'he plantejat fer les coses a mitjà termini, que és com finalment agafen consistència.” Un dels punts en què ha bassat la seva programació ha estat el suport del treball de creació i va assenyalar que el Grec 2015 ha presentat 36 estrenes i 38 coproduccions. També ha intentat presentar una oferta lligada a la contemporaneïtat en un doble sentit: el tractament de temes propers i actuals, i l'acostament del llenguatge contemporani al públic.

Simó vol transversalitat per al Grec, tant pel que fa als espectacles com al públic. També va explicar que la internacionalitat és una altra de les fites que seguirà intentant assolir, tot lligant el fet local amb el que passa a la resta del món. “Hem aconseguit que 70 programadors de tot el món hagin pogut veure 38 produccions nostres. Això dinamitza la presència internacional de les nostres propostes.”

L'espectacle més vist de tot el Grec 2015 han estat els concerts de Joan Manuel Serrat. Simó va dir que aquest fet no desdiu la idea de creació i contemporaneïtat. “Si hem de donar suport als joves, el món dels creadors veterans ha de ser conegut per tots. Es tracta d'aconseguir que la cultura sigui una cadena que vagi entrellaçant passat i futur.”

També han aconseguit exhaurir totes les entrades, d'entre un total de 16 espectacles que ho han fet, la companyia belga de dansa A Louer i el músic belga Yann Tiersen.

Berta Sureda esbossa les línies que seguirà el festival

Continuïtat

La continuïtat del festival està garantida, però l'assignació econòmica dependrà del conjunt d'equilibris pressupostaris que es facin entre els diferents àmbits culturals. Ara és de tres milions d'euros.

Ratificació

Ramon Simó ha estat ratificat per exercir el seu càrrec de director del festival una edició més.

Concurs públic

Es vol que el futur director sigui escollit per concurs públic. Ramon Simó no va descartar aspirar a la plaça si s'ajusta al seu perfil.

També metropolità

Berta Sureda vol que el Grec estigui present als barris barcelonins i en ciutats de l'àmbit metropolità.

Motor teatral

També desitja que el Grec es converteixi en un motor teatral que faci omplir les sales de la ciutat la resta de l'any.

Festival de base

La comissionada de Cultura de l'Ajuntament vol que la distància entre la creació de base i la que té lloc en el marc d'institucions es redueixi. “Ha acabat l'època de la política de grans esdeveniments i la cultura dels equipaments.”

Contemporaneïtat

Berta Sureda es va mostrar d'acord amb el plantejament de Simó de lligar el festival a problemes i qüestions relacionades amb els temps actuals.

L'Icub també a prop

Sureda vol que, tal com ha de fer el Grec, l'Institut de Cultura de Barcelona s'apropi més als creadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona