cultura

Indrets màgics

Un llibre inventaria amb text, il·lustracions i fotografies tots els espais significatius que apareixen als llibres i les pel·lícules del mag Harry Potter

El carreró Diagon, l'andana nou i tres quarts
i Hogwarts són uns personatges més en la sèrie
El llibre inclou com a afegitó
un catàleg
de pintures
de l'escola
i un plànol

La construcció de paratges màgics que només poden prendre coherència en la ficció és el gran atractiu d'aquest món, només per darrere de la configuració dels personatges. Blade Runner no seria el que ha arribat a ser sense la imatge de l'edifici de la Tyrell Corporation i les flames que s'enlairen cap un cel que ha esdevingut una autopista de cotxes voladors, com ara els spinners que utilitzava la policia. Imatges fantàstiques d'indrets inexistents que, finalment, queden a la nostra memòria com si fossin tan reals con el record de d'unes vacances a Menorca. Una cosa semblant a
la implantació de records que es prenien per autèntics, com passava a Desafiament total.

Per això és tan important en el cinema actual la construcció d'espais que, a més de mobiliari d'atrezzo i efectes espacials, tinguin ànima. L'espai com a personatge, un plantejament que ja havien utilitzat els clàssics, com ara John Ford quan a Centaures del desert donava vida al desert.

A Harry Potter, la construcció d'un món màgic ha estat una de les claus de l'èxit. El llibre d'il·lustracions, text i fotografies El gran libro de los lugares mágicos (Norma Editorial), de Jody Revenson, ressegueix els espais que han definit la personalitat del personatge més enllà de les seves habilitats. L'obra mostra moltes de les il·lustracions conceptuals que es realitzen per estudiar i trobar el disseny més adequat, a més de les imatges fotogràfiques. Moltes de les il·lustracions originals no es corresponen amb el resultat final perquè, finalment, s'hi afegeixen elements o se'n treuen.

Un dels llocs més significatius de l'obra de J.K. Rowling és el carreró Diagon, centre neuràlgic del comerç de productes relacionats amb la màgia i primera visualització de Harry Potter del món dels encanteris. Per al disseny d'aquest indret és va prendre com a referència l'època de Dickens i, per aquesta via, els dissenyadors van adonar-se que, a l'època victoriana, les construccions tenien tendència a inclinar-se. El que van fer és refermar aquest tret fins al punt que semblava que les cases anessin a caure a terra.

Un altre indret destacat és el Banc Màgic de Gringotts, que regenten uns follets. El vestíbul de l'entitat màgica bancaria és d'inspiració modernista, però les cambres on es custodien els diners es troben en profundes coves sota la superfície, com si es tractés de les mines dels nans d'El senyor dels anyells.

Però si hi ha un lloc que no pot tenir correspondència amb el món real, perquè senzillament ningú no tindria la pensada de crear-lo, és l'andana nou i tres quarts de l'estació de King's Cross. És d'on surt el tren que
el portarà a Hogwarts, la gran escola de màgia i espai d'espais, un indret que sempre amaga zones que gairebé ningú coneix i que té vida pròpia: les escales es mouen i els quadres tenen vida. Precisament, l'obra té caràcter de llibre objecte perquè inclou un fulletó que, com si es tractés d'un catàleg, ofereix un selecció dels retrats del col·legi de màgia i fetilleria. També conté un plànol desplegable que es pot treure d'una butxaca a la guarda de la contraportada del llibre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA