cultura

Apareix als Encants de Barcelona part de la biblioteca de l'artista Ràfols Casamada

Un particular compra un dels lots i la Generalitat aconsegueix paralitzar la venda dels altres dos

El paradista que ha venut el lot assegura que el va comprar en una subhasta

Part de la biblioteca del matrimoni d'artistes Albert Ràfols Casamada i Maria Girona ha aparegut aquest dissabte als Encants de Barcelona. Un particular ha comprat un dels lots, que inclou llibres, pòsters i algunes cartes i fotografies.

D'altra banda, el Departament de Cultura de la Generalitat ha aconseguit paralitzar la venda dels altres dos lots que disposava el paradista, que els hauria adquirit en una subhasta. El comprador, Enric Palmitjavila, ha explicat que encara no sap què hi ha al lot perquè l'ha comprat a pes i “ara ve el treball d'examinar-lo” però que, un cop catalogat, està obert a una “estreta col·laboració” amb el departament de Cultura.

Quan el departament de Cultura s'ha assabentat, a través de les xarxes socials, que el material dels pintors Ràfols Casamada i Girona estava als Encants, s'ha engegat “un operatiu” per intentar paralitzar la venda in situ, que ha fet la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugenia Serra.

Quan Serra ha arribat, feia cinc minuts que Palmitjavila havia formalitzat la venda i només s'ha pogut immobilitzar els dos lots que encara no s'havien posat a la venda. Aquests dos lots els examinarà i inventariarà dilluns vinent el departament de Cultura.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat que “de vegades es produeixen fets difícils d'explicar” i que encara no han pogut saber el motiu pel qual s'han trobat els documents dels artistes als Encants. “Més encara quan em consta que des del MNAC s'ha mantingut contacte periòdicament amb els hereus”, ha afirmat el conseller. La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha dit que quan ha vist que els llibres havien anat a parar als Encants ha tingut una “sensació de gran tristesa”.

La compra del particular

Palmitjavila, col·leccionista privat i “bibliòfil”, ha detallat que habitualment va als Encants i que divendres “per casualitat” va fer el recorregut de la plaça i es va adonar que hi havia “un estant on hi havia molt moviment de gent”. “Em vaig aproximar i vaig veure que era una biblioteca que tenia la seva importància: el noi estava cridant: biblioteca Ràfols Casamada!”, ha recordat el col·leccionista, que ha dit que es va quedar amb el “remordiment de consciència” que una biblioteca anés a parar als Encants. “He tornat per veure si la podia recuperar”, ha indicat. 

“Us ho compro tot, tota la biblioteca”, ha dit Palmitjavila als paradistes. I “després de donar tombs i mercadejar una altra vegada els llibres hem arribat a un acord”. Segons ha explicat el comprador, els llibres que ha pogut fullejar eren primeres edicions i ha explicat que no hi havia “pràcticament res d'obra pictòrica”.

Palmitjavila ha afirmat que el material el vol per completar la seva biblioteca d'art i que, un cop examinats els llibres, es podrà “fer el que vulgui”, com ara “intercanvis” amb el departament de Cultura de la Generalitat però ha deixat clar que “això és particular” i “no està dedicat a la revenda”.

La directora de la Biblioteca de Catalunya ha explicat que, abans de negociar, caldrà veure el material. Cal concretar “si ho ha comprat i ho vol revendre pel mateix preu o si hi haurà negociació”, ha dit Borràs.

Per la seva part, el paradista que ha venut el lot, Mohamed Staffi, ha assegurat que va comprar el lot en una subhasta. “Ha vingut un senyor al qual li ha agradat tot i vol guardar-los a casa. Li hem venut tot el que teníem”, ha assegurat el venedor.

“És una llibreria de casa seva, a la gent li agrada perquè hi ha molts papers: llibres, dibuixos fets en bolígraf, fotos, moltes coses de casa seva”, descriu Staffi, que ha admès que “no tenia ni idea” que el material “tenia valor”. “Sabem que els llibres estaven bé i vam comprar-ho per això”, ha dit. “Tan de bo sigui la venda de l'any i així puguem anar de vacances”, ha ironitzat el paradista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA
Cultura

Nik West, Paquito D’Rivera i Vincen Garcia, caps de cartell la Mostra de Jazz de Tortosa

Tortosa