cultura

Condemna milionària pel subhaster Jordi Cuxart

L'expresident de motos Ossa ha de pagar 68 milions d'euros per la liquidació de la financera Info-cobro, que va deixar penjats 350 inversors

El jutge el declara culpable del concurs de creditors

El jutjat mercantil de Girona ha condemnant l'expresident de motos Ossa i conegut subhaster de Palafrugell, Jordi Cuxart, a pagar una quantia milionària de 68 milions d'euros per la liquidació de la financera Inco-cobro, que va deixar penjats uns 350 inversors. El jutge el considera culpable del concurs de creditors que va haver d'afrontar l'empresa i d'haver incrementat el seu forat econòmic amb traspassos de capital als seus comptes personals. La sentència, dictada el 16 de juliol passat, també inhabilita Cuxart per administrar béns aliens, així com per representar o administrar qualsevol persona durant un període de 15 anys. D'aquests 68 milions d'euros que el subhaster ha de tornar, quasi 15 milions són per pagar la indemnització pel dany i perjudici causat i 53 milions per cobrir la cobertura del dèficit patrimonial xifrat en la causa.

Segons el text de la sentència, ha quedat acreditat que durant els dos anys anteriors a la declaració del concurs, és a dir, entre els exercicis 2009, 2010 i part del 2011, hi va haver traspassos d'efectiu dels comptes bancaris de la societat Info-cobro a comptes personals de Cuxart en uns 28 milions d'euros. El document indica que la sortida de fons en benefici exclusiu de l'administrador, que era Cuixart, constituïa un descens dels actius que servirien per fer front a pagaments i que, per tant, els inversors tenien menys possibilitats reals de cobrament dels seus crèdits.

Ho decidia tot ell

Cuxart és l'única persona condemnada pel cas Info-cobro, perquè, segons el text de la sentència, era el seu administrador i el seu únic soci. Dirigia en exclusiva la societat i adoptava ell totes les decisions, essent, a més, personalment beneficiari amb una gran quantitat de diners que van sortir de les arques de la societat “sense justificació acreditada i perjudicant els creditors”. Tot plegat va fer generar un dèficit patrimonial fixat en prop de 85 milions d'euros. El jutge lamenta també que s'hagin trobat “escassíssims béns” en els actius de l'empresa. Alhora sosté que “no està clar” que es puguin recuperar els préstecs concedits per Info-cobro a terceres persones i al propi administrador.

El jutge retreu a Cuixart que malgrat ser conscient que la financera ja era insolvent a finals de 2010, no va ser fins al juny de 2011 que no va sol·licitar el concurs de creditors. A més, durant aquest període, va seguir operant amb normalitat, acceptant les aportacions dineràries que en concepte d'inversió realitzaven els clients, que confiaven amb la bona marxa de la societat i en les rendibilitats passades.

Per altra banda, segons el jutge, no consten que les aportacions milionàries que rebia Info-cobro a través de Cuxart es dediquessin a activitats de negoci o a inversions que generessin beneficis per satisfer les aportacions. La financera va rebre més de 78 milions d'euros d'inversors sense que aquests ingressos que generava l'activitat de negoci permetessin satisfer les rendibilitats compromeses. De fet, segons el jutge, la font d'ingressos va ser destinada de manera “fraudulenta i irresponsable” a finançar el propi Jordi Cuxart per adquirir actius de “dubtosa recuperabilitat” i retornar el capital rebut. A més, les rendibilitats abonades als inversors no tenien base lògica i era “arbitrària”. Prometia una ràtio de beneficis d'entre un 10% fins al 300%. El jutge també considera “intolerable” que pocs dies abans de presentar-se el concurs de creditors Cuxart, a través de la societat Info-cobro, dugués a terme “operacions de maquillatge comptable” a través de les quals van “desaparèixer literalment milions d'euros”. La sentència no és ferma i Cuxart pot presentar recurs d'apel·lació.

A banda de la causa mercantil, Cuxart també té oberta una causa penal per un delicte d'estafa als jutjats de la Bisbal. Un grup nombrós d'inversors que li haurien confiat diners a través d'Info-cobro li reclamen la devolució dels seus diners.

Els diners es van destinar de manera irresponsable i fraudulenta a finançar el propi Jordi Cuxart
Text de la sentència

Les joies del segrest de la farmacèutica d'Olot

Cuxart, que està molt ben relacionat tant amb les instàncies judicials com policials, es va donar a conèixer públicament el 2006, quan va aconseguir en subhasta les joies comissades a Ramon Ullastre (condemnat pel segrest de la farmacèutica d'Olot Maria Àngels Feliu). El que va guanyar amb la seva venda ho va donar a l'ONG Fotògrafs per la Pau. El seu nom va tornar a tenir ressò el 2009, quan va preparar, juntament amb un altre empresari del Baix Empordà, el renaixement de la mítica marca de motos Ossa, capdavantera en el món del trial els anys seixanta i setanta. Però, com a conseqüència de tota aquesta crisi, al final va deixar la presidència i l'accionariat d'Ossa el 2011.

La societat Info-cobro es va constituir el 1996. Entre les seves activitats hi ha “la compra, la permuta o la venda de béns immobiliaris; la urbanització de solars; la compra i venda de vehicles i l'obtenció d'informes de solvència de deutors morosos”. Centenars d'afectats que havien recorregut als seus serveis van presentar una denúncia contra Cuxart per intentar recuperar els diners que hi van invertir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.