cultura

Les músiques del seguici popular, en un concert singular d'orgue i gralla

Es presentarà el 15 de setembre a la catedral de Tarragona

El repertori s'ha dissenyat a partir d'un llibre de composicions de l'any 1880 de Ramon Bonet

L'orgue de la catedral de Tarragona i la gralla es fusionaran en un concert singular que es presentarà el 15 de setembre, durant les Festes de Santa Tecla. Serà peculiar per dos motius: perquè reunirà dos instruments que habitualment no es presenten junts en concert, i també per l'origen del repertori. Fa uns 25 anys van localitzar un quadern amb composicions d'orgue de la catedral de Tarragona. Datava del 1880 i el seu autor era el mestre organista de la mateixa seu Ramon Bonet Vallverdú. Titulat La gaita y el tamboril, el llibre aplega una trentena de composicions i cançons populars que estaven de moda a l'època, que va ser publicat i que Bonet va compondre per a orgue. Quan es va descobrir el llibret, molts elements del seguici tarragoní van recuperar aquestes peces i són les que interpreten actualment per la festa major de la ciutat.

El concert, que el dia 15 es presentarà a la catedral tarragonina amb el títol Tubs de festa, oferirà un recull de les músiques de Santa Tecla publicades aquell any 1880 i es complementarà amb temes d'altres autors de diverses èpoques. Anirà a càrrec de l'organista Jordi Vergés i de la grallera i mestra de gralla Roser Olivé.

Els balls de Nans, de Gegants i el de Turcs i Cavallets són alguns dels elements del seguici que en el darrer quart de segle van passar a incorporar les composicions de Ramon Bonet. “El ball de les gitanes, per exemple, que fins aleshores feia servir una música del Penedès, es va apropiar de la música de Bonet quan es va descobrir, i és la que interpreta actualment”, segons va explicar Olivé.

El recull musical és fruit del treball de recerca documental realitzat per la musicòloga Montse Canela, que va explicar que Bonet va ser un exponent musical de la seva època que, a més de músic, va ser mestre, compositor i va publicar diversos reculls musicals. “Va recórrer Europa i va conèixer les innovacions musicals del moment”, va dir. Bonet va néixer a Valls el 1830 i va ser organista de la catedral de Tarragona entre els anys 1861 i 1905. Va mantenir contactes amb compositors com ara Richard Wagner.

La regidora de Cultura, Begoña Floría, va destacar el caràcter pedagògic de la tasca realitzada: “Ens serveix a les generacions actuals per conèixer els orígens de la nostra festa i de la cultura popular catalana.” Es dóna la casualitat que Bonet va escriure el seu recull de composicions just un any que havien renovat l'orgue de la seu tarragonina: “És la renovació més important que s'hi va fer fins a l'actualitat”, quan l'orgue ha estat totalment restaurat i renovat, segons Jordi Vergés.

LA DATA

15.09.15
És el dia
de la presentació del concert d'orgue i gralla a la catedral de Tarragona, amb peces recuperades del 1880.

LA FRASE

És una oportunitat per veure com sona la música de Santa Tecla a l'orgue, tal com la va compondre Bonet
Roser Olivé
Mestra grallera


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC