cultura

90 grups de 15 països per la Mercè

Mercè Música i el Festival BAM amplien el seu espectre geogràfic i estilístic amb una programació “pensada per a tots els públics”

Hi actuaran

Crystal Fighters, Tony Allen, Maria del Mar Bonet, Michael Rother i Jordi Sabatés

Noranta grups procedents dels EUA, Nigèria, el Regne Unit, Austràlia, l'Uruguai, Corea, la Xina, Togo, el Canadà, Alemanya, el Líban, Ghana i Jamaica, així com de Catalunya i la resta de l'Estat, integren la programació musical de la Mercè, que es desplegarà del 18 al 24 de setembre en nou espais de Barcelona. Una programació repartida, com és habitual, entre Mercè Música –amb Jordi Turtós com a director artístic– i l'històric festival BAM –hi debuta Marc Campillo de comissari, procedent de la discogràfica Foehn–, i especialment sensible, en aquesta edició, a músiques allunyades del pop indie d'arrel anglosaxona. “Volíem una programació participativa, oberta i pensada absolutament per a tots els públics”, va exposar Turtós en la presentació del programa ahir a l'antiga fàbrica Damm.

És, doncs, en el marc d'aquesta línia que el divendres 18 de setembre es podrà escoltar en diferents espais de la ciutat el projecte d'un violinista de Belgrad que fa més de vint anys que viu a Barcelona (Moussakis); grups combatius de València com Aspencat i La Gossa Sorda; el singular bluesman jamaicà Brushy One String; un dels abanderats de la música highlife de Ghana (Ebo Taylor); una extravagant banda d'il·luminats de Corea del Sud (Jambinai); un talent del sempre fiable segell Sub Pop (els canadencs Metz), i dues de les aliances més productives que s'han produït recentment a Catalunya: David Mengual amb El Petit de Cal Eril i el Col·lectiu Eternity de Sisa, Portet i Oliver, totes dues en un espai tradicional de la Mercè com és l'avinguda de la Catedral.

Bonet canta ‘Alenar'

La varietat del cartell d'aquest any es posarà també de manifest l'endemà amb la visita al Fòrum de Tony Allen, un dels pares de l'afrobeat i tota una institució de la música africana; Mdou Moctar, un músic tuareg que ha irromput amb força pels seus poders hipnòtics; una libanesa que va seduir el cineasta Jim Jarsmusch (Yasmie Hamdan), i la inspiradora revisió, per part de Maria del Mar Bonet, que feia molts anys que no cantava a la Mercè, d'un dels seus discos històrics: Alenar.

Per als dies posteriors, el BAM té preparades joies com l'alemany Michael Rother reinterpretant material dels influents Neu! o Saun & Starr, coristes de Sharon Jones, fent lluir el soul amb segell de qualitat Daptone del seu debut. D'altra banda, sota el paraigua de Mercè Música, l'històric pianista Jordi Sabatés retrà homenatge a Bola de Nieve amb la participació de sis ballarins de l'elenc d'Alicia Alonso; Raúl Rodríguez farà valer la seva condició de savi amb Razón de son, i la Cobla Sant Jordi tornarà a constatar el seu esperit aventurer aliant-se amb la banda d'etnojazz Kaulakau.

Amb la voluntat de demostrar –com assenyalava Berta Sureda, comissionada de Cultura–que “no tot s'acaba amb els grans festivals” i fer valer, en paraules de Turtós, “la quantitat de talents extraordinaris” que sorgeixen de les tres escoles superiors de música de la ciutat, la plaça Sant Jaume serà el marc els dies 21 i 22 de diverses propostes de l'escola del Liceu, l'Esmuc i el Taller de Músics. No hi faltarà, tampoc, la Sant Andreu Jazz Band, que mostrarà l'actual estat del “planter del jazz a Catalunya” el dia 20 a la catedral.

BAM en família

El BAM, finalment, estrena una jornada íntegrament dedicada al públic familiar (el dia 24 a la plaça dels Àngels, amb Joan Colomo, Free Fall Band i Maria Rodés, entre altres músics) i diferents emissores de ràdio apadrinen concerts a l'avinguda Maria Cristina de bandes com ara Macaco, Els Pets i Gertrudis. El cost de tota la programació artística: 631.000 euros.

‘Mediterràniament' a la platja

Damm renovarà el seu compromís amb la Mercè amb el comissariat de dos espais: l'antiga fàbrica del carrer Roselló i, per segon any, l'escenari Mediterràniament de la platja del Bogatell, on el dimecres 23 s'hi reuniran quatre primeres espases del pop actual a Catalunya: Joan Dausà (que obrirà la vetllada amb un breu recital tot sol al piano), Els Amics de les Arts (que culminaran a la ciutat que els va veure néixer un altre estiu pletòric), Els Catarres (uns altres als quals, aquest estiu, els ha anat de primera, i que actuaran a Barcelona pocs dies abans que un dels seus components, Èric Vergés, concorri a les eleccions com a integrant de la candidatura Junts pel Sí) i Oques Grasses, que aquests últims mesos han actuat en el Festival Grec i al Central Park de Nova York.

La tripleta de concerts el dissabte 19 al carrer Rosselló, erigida ja en clàssic de la Mercè, es nodreix d'un grup en condició d'estrella mundial (els britànics –tot i que amb arrels navarreses– Crystal Fighters, amb un dance pop addictiu), els valencians Sénior i el Cor Brutal (amb un directe d'alt voltatge) i un dels grups més fascinants i recargolats de l'escena underground barcelonina: Ocellot, amb un segon disc tot just publicat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia