Cultura

Enrique Vila-Matas guanya el Premi FIL 2015

El jurat considera l'escriptor barceloní com un dels autors que més ha contribuït a renovar la literatura d'Europa i de l'Amèrica Llatina

El guardó, dotat amb 150.000 euros, es lliurarà en la inauguració de la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara

L'escriptor barceloní Enrique Vila-Matas ha guanyat el Premi Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (FIL) de literatura en llengües romàniques per unanimitat. El guardó mexicà, dotat amb 150.000 dòlars, reconeix el conjunt d'una obra de creació en qualsevol gènere literari que “captiva per la seva intel·ligència crítica, el seu humor i ironia”.

El jurat considera que Vila-Matas, nascut a Barcelona el 1948, és autor d'una obra que “entrellaça” els diferents gèneres literaris i “dilueix” les fronteres entre l'assaig i la ficció. També subratlla que és un dels autors que més ha contribuït a renovar la literatura d'Europa i de l'Amèrica Llatina.

“L'obra de Vila-Matas qüestiona de manera incessant la condició fràgil de la literatura i reflexiona sobre els seus límits i desafiaments en el món contemporani”, apunta el jurat en la seva acta. I afegeix que la concepció de l'escriptura com a “joc amb el lector, en tant que gestor de l'obra” de l'autor, s'inscriu “en la gran tradició de Cervantes, Sterne i Cortázar”.

Els seus temes principals, agrega, són “l'escriptor que prefereix no escriure, el text que reflexiona sobre si mateix i l'escriptura com un salt al buit que posa en risc tant l'autor com el lector”. Finalment, el jurat assenyala que la seva obra, traduïda a una trentena de llengües, “captiva per la seva intel·ligència crítica, el seu humor i ironia”.

Abans que Vila-Matas, també havien recollit el premi FIL escriptors com Juan Marsé, Juan Goytisolo, Alfredo Bryce Echenique o Fernando Vallejo.

En una connexió telefònica, Vila-Matas ha agraït el guardó, “un gran honor del qual espero ser digne”.

“Aquest premi no el veig tant com un mèrit meu, sinó com un regal” del país “que primer va apreciar la meva literatura”, que va ser Mèxic, ha assegurat l'autor d'obres com Bartleby i companyia o El mal de Montano.

Cavaller de la Legió d'Honor a França, Vila-Matas ha rebut més d'una vintena de premis i reconeixements literaris com el Rómulo Gallegos, el Médicis, l'Herralde i el Gregor von Rezzori.

El guardó, amb una dotació econòmica de 150.000 dòlars (134.451 euros), serà lliurat el pròxim 28 de novembre en la inauguració de la XXIX edició de la FIL de Guadalajara, la fira literària més important del món en llengua castellana.

Imma Prieto. situació crítica
Jaume Vidal

“L’artista sempre ha estat crític”

Té sentit la crítica d’art avui?Absolutament, però no només la crítica d’art, el pensament crític és necessari. L’important és dur a terme un exercici crític i, des d’aquí, prendre posició...

 

Amor contra violència

sant feliu de guíxols
 

Troben restes a Moià d’un adult neandertal

Moià
 
Crònica

Un lament artificiós

Torroella de Montgrí
 
Anna-Priscila Magriñà
Escriptora

“Em fa molt feliç descobrir curiositats”

Barcelona
 

Girona dedicarà un festival a Jaco Pastorius

girona
 

Jazz llatí, al 4t Festival de Jazz a la Fresca de Vidreres

vidreres
 

El compromís intel·lectual, a debat al Col·loqui Benjamin

Redacció
 

Savall, reclam per a La Massa de Vilassar de Dalt

VIlassar de Dalt