cultura

L'artesania del País Valencià, present al Vitrum de Vimbodí

Rafa Abdon, artesà de l'Olleria, de la Vall d'Albaida, serà un dels convidats

La festa durarà dos dies

La Festa del Vidre Artesà de Vimbodí i Poblet, Vitrum, que se celebrarà els dies 3 i 4 d'octubre, tindrà com a novetat la demostració de vidre bufat, que anirà a càrrec dels reconeguts mestres vidriers Xus Redondo i Rafa Abdon, del País Valencià. Els dos mestres vidriers duran a la Conca de Barberà les tècniques i creacions que des de fa anys desenvolupen al municipi de l'Olleria, a la Vall d'Albaida, de llarga tradició vidriera, i uniran el seu art amb el del mestre vimbodinenc Paco Ramos.

A aquesta proposta del Vitrum d'enguany s'hi suma un espectacle musical amb txalaparta de vidre i fusta, a càrrec de Tarragonako Txalaparta; el taller Sons de vidre, una experiència musical amb ampolles i copes i els sons que emeten per la vibració de l'aigua, presentat per Pere Rubies, o una exposició de sifons i envasos antics que han estat cedits pel museu de l'empresa lleidatana de distribució de begudes La Flor de Vimbodí.

“La festa manté els actes que l'any passat van tenir una bona acollida i n'inclou de nous i sorprenents”, explica l'alcalde de Vimbodí i Poblet, Joan Güell. Així, repetiran el mercat d'artesania en vidre, el mercat de productes locals i activitats concorregudes com el concurs de beure amb porró, els tallers infantils, el contacontes, visites guiades al Museu i Forn del Vidre, els jocs tradicionals fets amb vidre o l'esmorzar popular. També es repetirà, amb un nou format, la iniciativa Abraça't al carrer de les Abraçades, un dels més estrets de l'Estat.

La regidora de Turisme, Rosa Albes, destaca que es potencia també el caràcter familiar de la festa, que enguany durarà dos dies perquè s'allargarà al diumenge.

Una tradició vidriera a la Conca que es remunta al segle XII

La tradició vidriera a Vimbodí i Poblet es remunta al segle XII, en què va existir un forn de vidre a la zona de Nerola on es fabricaven llums per al monestir de Poblet, que aleshores estava en construcció. La producció vidriera va esdevenir una indústria a principi del segle XX i fins als anys cinquanta de la centúria passada, un període en què van arribar a funcionar al municipi fins a quatre establiments de fabricació de vidre. S'hi produïen objectes per a diferents usos: industrial, religiós, decoratiu, agrícola i, especialment, d'ús domèstic. Les principals peces que sortien dels forns de vidre eren porrons, setrills i garrafes de vidre català verd i blanc, i també càntirs, salers, abeuradors de canaris, ratetes i altres peces d'artesania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

art

El FAD es converteix en la Federació FAD

barcelona

Més de 90 originals aspiren al 57è Premi Bertrana de novel·la

Girona
convenció

La CatCon s’expandeix com l’Univers

vilanova i la geltrú
ROSES

La il·luminació del Castell de la Trinitat rep un primer premi en els (D)arc Awards

ROSES

L’edició integral de Kavafis, el poeta de l’amor sensual

Empúries
LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA
Cultura

Mor als 89 anys el periodista i escriptor francès Bernard Pivot