cultura

Picasso i els seus amics

A les darreries del segle XIX, el jove Picasso intentava trobar un forat a Barcelona. No tenia prou contactes que l'ajudessin a posar en marxa la seva carrera. Finalment, va coincidir el 1899 amb els germans Ramon i Jacint Reventós Bordoy, fills d'una família burgesa de gran sensibilitat per les arts, les lletres i la ciència. El pare de Ramon i Jacint solia organitzar tertúlies a la casa familiar. Ramon tenia vocació literària i Jacint va arribar a ser metge. Aquesta relació va portar a la realització de dos retrats que es poden veure en la mostra Picasso i els Reventós, que fins al 10 de gener es presenta al Museu Picasso de Barcelona. També es pot veure l'oli La dona morta, fet de memòria per Picasso després d'una visita a un dipòsit de cadàvers que havia gestionat Jacint Reventós.

Tots tres van freqüentar el cafè Els Quatre Gats. La relació es va mantenir fins que Picasso va marxar a París. Des de la capital francesa mantenen un contacte epistolar amb cartes en què Picasso i Casagemas expliquen la vida dissoluta que porten a París.

La relació de Picasso i els Reventós es va anar refredant amb el temps però no es va perdre, com es demostra amb el fet que quan un editor va demanar a Picasso per fer un llibre l'artista li va proposar editar dos contes de Ramon Reventós amb el compromís de fer uns gravats per il·lustrar-los. Això es va produir quan Ramon ja era mort. I aleshores, la relació es va tornar a reprendre amb els Reventós quan el fill de Jacint va visitar Picasso a França. La mostra ha estat comissariada per Malén Gual i hi ha col·laborat la Fundació Picasso-Reventós, que també ha intervingut en el llibre on es recull aquesta relació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia