cultura

Gran èxit de públic en la reobertura del Museu Etnològic

El centre de Barcelona obres les portes després d'estar més de quatre anys tancat

La reobertura del Museu Etnològic de Barcelona era un fet molt esperat. Així ho demostra la gran afluència de públic que s'ha acostat aquest diumenge a l'equipament, que portava més de quatre anys tancat. El director del museu, Josep Fornés, ha assenyalat a l'ACN que el concepte de “museu de la gent per a la gent” adquireix més sentit que mai amb l'etnològic. Un indret situat a la muntanya de Montjuïc i que acull un extens fons de més de 70.000 peces, de les quals se n'exhibeixen unes 5.000. En aquesta nova etapa, la recerca i la divulgació es centren en la societat actual mitjançant la “comparació”, eina fonamental en l'antropologia.

Josep Fornés, director del Museu Etnològic de Barcelona, es mostrava aquest diumenge alleugerit “després de quatre anys d'esforços titànics”. “Estem molt contents”, ha dit en declaracions a l'ACN, gratament sorprès per la gran afluència de gent que des de les deu del matí -hora d'obertura-, havia accedit a les instal·lacions.

Entre aquests visitants es trobava Josep Maria Contel, president del Taller d'Història de Gràcia i, curiosament, un dels darrers visitants del museu abans que aquest tanqués, l'any 2011. “Ho recordo perfectament. Era per la presentació del llibre 'Els Gegants de Barcelona'. Hi érem jo, en Fornés, l'autor del llibre...es pot dir que pràcticament érem quatre persones”, explica.

En referència a la gentada que ha vingut en aquesta primera jornada, Josep Fornés ha alertat que “aquest no és un museu a un sol ús”. “No és apte per a turistes”; ha ironitzat “en un dia no te l'acabes. Cal venir a gaudir-lo de mica en mica, com una bona pel·lícula que cal tornar-la a veure una i una altra vegada”, comenta.

De fet, un dels objectius és “provocar reflexions, debats i sorprendre” i una de les bases és a través de la “comparació” de fets i objectes, terme clau en la disciplina antropològica. “L'antropologia és la ciència que estudia la gent i la cultura humana i un museu de la gent i per a la agent és indispensable aquesta segle XXI per a una ciutat com Barcelona”, ha defensat Fornés.

El director del Museu Etnològic assenyala que aquest és l'únic equipament que es dedica de “forma radical i explícita” a l'antropologia i a la conducta humana, i apunta, a més que a Barcelona “hi ha pel cap baix cinc museus dedicats a la història”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia