cultura

Adéu a una dóna de teatre

L'escriptora, dramaturga, guionista i actriu Ana Diosdado va morir ahir a Madrid als 77 anys, després de patir una aturada cardiorrespiratòria durant la reunió de la junta directiva de la SGAE en la qual estava participant. Entre les obres més conegudes de Diosdado com a autora teatral hi ha el seu debut Olvida los tambores (1970), premi Mayte de Teatre i Fòrum Teatral. Però la popularitat entre el gran públic li va arribar arran de la sèrie de televisió Anillos de oro (1983), que va escriure i protagonitzar al costat d'Imanol Arias, i que va dirigir Pedro Masó.

Pertanyent a una nissaga del món de l'espectacle (els seus pares eren els actors Isabel Gisbert i Enrique Diosdado), Diosdado va néixer el 21 de maig del 1938 a Buenos Aires, on els seus pares estaven de gira teatral. Diosdado va debutar com actriu als quatre anys a l'obra de Lorca Mariana Pineda, amb Margarida Xirgu, de qui era fillola.

El 1965 va publicar la seva primera novel·la, En cualquier otro lugar, no importa cuando, amb la qual va ser finalista del premi Planeta, però es va anar dedicant princopalment al teatre en els vessants d'autora, intèrpret i directora. D'altres obres seves són El okapi (1972), Usted también podrá disfrutar de ella (1973) i Los comuneros (1974).

A més d'Anillos de oro, en televisió també va escriure i protagonitzar la sèrie Segunda enseñanza (1985), novament dirigida per Pedro Masó.

Diosdado va ser la primera dona a presidir la SGAE, i patia d'una leucèmia crònica que li va ser diagnosticada el 2013. Va estar casada amb l'actor Carlos Larrañaga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic