publicacions
xavier castillón
Ell també va ser un ‘beat brother'
Josep Maria Francino publica un llibre sobre la importància de The Beatles en la seva vida
Aquest any s'ha commemorat el 50è aniversari dels concerts de The Beatles a Barcelona i Madrid. I aquest any fa també mig segle que Josep Maria Francino (Terrassa, 1947) va debutar en el món de la música, amb el grup Els Folls, i també a la ràdio, on ha passat durant la seva llarga trajectòria per bona part de les emissores del país. En realitat, els tres fets estan molt lligats: si Francino i els seus companys d'Els Folls es va decidir a “tocar uns instruments, fer un conjunt i compondre les nostres pròpies cançons”, va ser per l'impacte que va tenir en aquella colla de joves terrassencs la música de The Beatles. I si ell es va dedicar a la ràdio, que no va ser la seva primera vocació d'aquest amant de l'electrònica, va ser perquè un locutor de Ràdio Terrassa, on Els Folls havien fet el seu debut –l'11 d'abril del 1965, amb dos temes en català i un instrumental–, el va encoratjar a fer una crònica radiofònica del concert de The Beatles a la Monumental. “Els Beatles no han estat una religió per a mi, però sí una guspira que ha encès moltes inquietuds que tenia a dins”, explica aquest home polifacètic que continua tocant amb Els Folls i altres grups –Radiokuartet i Magical Mystery Grup– i que ha reunit una important col·lecció de tot allò que té a veure amb Paul, John, George i Ringo, a partir de la qual ha fet mig centenar d'exposicions i que serà la base d'un futur centre de documentació sobre el grup a l'Estartit, seu anual del Beatles Weekend.
“Em considero més arxiver que guardador de coses”, escriu Francino en el llibre Beatlemania. Una crònica personal, publicat per l'editorial empordanesa Cal·lígraf. “És un llibre de batalletes, escrit molt amb el cor, més que no pas amb la tècnica. M'han proposat moltes vegades que fes un llibre sobre els Beatles, però no ho he volgut fer mai perquè sobre ells ja està tot escrit i molt ben explicat. Aquest és un llibre sobre com la beatlemania pot haver influït en mi com a persona, com a periodista i com a músic.” Aquest projecte va ser una proposta de Ramon Moreno, un dels responsables d'Edicions Cal·lígraf i autor també del Diccionario de los Beatles (La Máscara, 1998), que Francino va prologar. Ara, Moreno ha prologat el seu.
El llibre està estructurat en dues parts: a la primera, Francino narra en una trentena de capítols les seves vivències beatlemaníaques més importants: la correspondència amb la mare de George Harrison i amb Father McKenzie, personatge immortalitzat a Eleanor Rigby; les estades a Liverpool, els concerts de Paul McCartney –amb accés privilegiat a proves de so i a contactes promocionals amb ell–, el dia de la mort de John Lennon, l'aparició de Francino com a personatge d'una novel·la de Sierra i Fabra (L'assassí del Sgt. Pepper's, 1994), la seva trobada “gairebé casual” amb Sean Lennon i, sobretot, la seva relació d'amistat amb el cantant Tony Sheridan, amb el qual els Beatles van fer les seves primeres gravacions com The Beat Brothers. Francino va arribar a tocar amb Sheridan, primer tots dos sols i després en una minigira estatal en què el Magical Mystery Grup es va convertir en The Beat Brothers per un parell de nits, a Saragossa i a La Mirona de Salt, el gener del 2006. La segona part recull pròlegs, epílegs i altres escrits de Francino, inclòs un text per a una etiqueta de cava. Aquest garrotxí adoptat té un altre projecte de llibre –el recull de relats Crònica dels somnis, il·lustrat per la seva filla Júlia– i publicarà abans de l'abril vinent el seu tercer disc amb Els Folls, per celebrar els 50 anys del grup.