cultura

Tensions entre Ingràvid i l'Ajuntament de Figueres per una peça sobre Franco

El festival acusa el consistori de censurar el cotxe amb símbols franquistes que Güell i Orta volien portar a la Rambla, i l'Ajuntament parla de sentit comú

L' Ingràvid , el Festival de Cultura Contemporània de l'Empordà, que obre divendres la seva 7a edició a Figueres, va denunciar ahir que el consistori figuerenc ha “censurat” un dels treballs programats, Ideologies oscil·latòries, dels artistes Núria Güell i Levi Orta. La peça que finalment no es podrà veure al festival era “un cotxe decorat amb adhesius de simbologia feixista i franquista que havia de donar un parell de voltes a la Rambla de Figueres i tornar al seu lloc, cada dues hores”, segons el comunicat emès pel festival. L'objectiu de Güell i Orta era provocar una reflexió crítica sobre la vigència del franquisme, 40 anys després de la mort de Franco.

L'Ajuntament de Figueres, que patrocina el festival, va respondre en un comunicat que “no s'ha pres cap decisió adreçada a censurar, limitar o restringir la llibertat creativa, sinó en base al sentit comú i la responsabilitat dels actes que s'organitzen a la via pública”. Tant la CUP com Compromís d'Esquerres van demanar a l'Ajuntament que rectifiqui i “deixi exposar l'obra censurada”.

“Volem apropar l'art a la gent, sense perdre el rigor”

Més enllà de la polèmica, el festival Ingràvid proposa un bon grapat d'activitats gratuïtes que tindran lloc de divendres a diumenge vinent, sobretot a la cúpula o domo que el festival instal·la a la Rambla de Figueres i als seus voltants, per “apropar l'art a la gent en general, amb un to una mica festiu, però sense perdre el rigor”, segons diuen els directors del festival, Esther Pujol i Rafael Camps.

Ingràvid ja va començar a escalfar motors fa uns dies amb l'exposició al Museu de l'Empordà dels treballs guanyadors de la segona convocatòria per a artistes multidisciplinaris Ingràvid-Arts Santa Mònica, que s'havien vist prèviament a Barcelona.

Ingràvid també exposa al seu web les càpsules de vídeo sobre els processos de treball dels projectes En territori neutre, La morra i Monstruari, en què diferents artistes treballen amb alumnes d'instituts empordanesos. A Monstruari, els joves han creat, a partir de les pròpies pors i inquietuds, monstres que s'exposaran al festival. “Ens interessa mostrar a la gent els processos de treball, que generalment queden amagats.”

Durant tres dies, Ingràvid ocuparà l'espai públic amb la projecció de Murieron por encima de sus posibilidades, d'Isaki Lacuesta, amb col·loqui posterior, divendres; tallers musicals i de vídeo; visites comentades A vista d'ocell a càrrec de Joan Manuel Soldevilla i Josep Maria Dacosta, Elena Salgado i Jaïr Domínguez; un campionat de morra, un taller de males herbes i, entre altres propostes, les actuacions musicals de Bradien + Eduard Escoffet, divendres; l'Orquestra Raciclofònica i Xavi Lloses amb el seu Nautilus, dissabte, i els impetuosos Za!, diumenge, després d'una espècie de mapping a partir del Gernika de Picasso.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia