cultura

La colla creix

L'any passat, Espanya va celebrar el quart centenari de la mort d'El Greco amb un extens i intens programa. Catalunya s'hi va sumar amb una exposició de tesi pròpia, a la Fundació Godia, on es va reunir la família d'obres del cretenc de les col·leccions públiques i privades del país. Se'n van veure una desena. Però la tela de Montserrat es va quedar a casa. Era encara el membre marginat de la saga.

Mentre que a Espanya fa 100 anys que reivindiquen aquest pintor com un signe d'espanyolitat, austeritat i religiositat, a Catalunya històricament se l'ha associat amb els valors de la modernitat. I això és el que defensava la mostra de la Godia: El Greco. La mirada de Santiago Rusiñol, que des de l'11 de novembre es veurà al CaixaForum de Saragossa.

Rusiñol va ser l'artífex de la recuperació de l'artista després de segles colgat de pols d'oblit. El 1894, va comprar a preu de ganga dues obres seves a París i les va penjar al Cau Ferrat de Sitges, santuari del modernisme català: Les llàgrimes de Sant Pere –sobre la qual també hi havia interrogants, però l'any passat un estudi del Prado i del MNAC va confirmar l'autoria– i Magdalena penitent –aquesta no admet discussions.

L'entronització d'El Greco pels modernistes va ser decisiva per a un jove i rebel Picasso necessitat de nous estímuls per revolucionar la seva pintura. Ho reivindicarà, precisament, l'exposició que obrirà dijous el Museu Picasso: La passió grequiana de Picasso.

Amb Rusiñol es va despertar a Catalunya una autèntica grecomania. Hi va haver un temps que qui no tenia una pintura seva no podia presumir de col·lecció. Els burgesos anaven bojos per adquirir-ne. I alguns ho van aconseguir, com Ròmul Bosch i Caterineu. El seu Greco L'Anunciació va acabar en mans de Julio Muñoz Ramonet, que va fer hereu de la seva col·lecció d'art l'Ajuntament de Barcelona. El litigi amb les filles, que mai han acceptat la voluntat del seu pare, fa dècades que dura, però el final s'acosta i, més aviat que tard, la colla catalana de grecos tornarà a créixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

The Beating Souls, Karol Green & Sol Kwaya i Gospelians, al 4t Vidreres Gòspel Festival

vidreres
Cultura

Mor Brian McCardie, actor de sèries com ‘Line of duty’ i ‘Outlander’

castell d’aro

Private Function, The Whiffs i Weird Omen, dissabte al Desemboca

castell d’aro
GUARDONS

Rosalía, Premi FAD per “elevar a la màxima expressió la idea d’artista total”

BARCELONA
EQUIPAMENTS

Barcelona aprova la llicència d’obres per a la futura Biblioteca Pública de l’Estat

barcelona
música

Chucho Valdés & Arturo Sandoval i Charles Lloyd, al Sea Jazz l’Estartit

l’estartit
CÒMIC

Barcelona, paisatge i personatge

Barcelona
solidaritat

La campanya Girem full! assoleix 1.037 hores de recerca contra el càncer fomentant la lectura

barcelona
cinema

J. A. Bayona serà membre del jurat del 77è Festival de Canes

BARCELONA