cultura

Crítica

teatre

El feixisme que s'escapa i perdura

Després de presentar-hi una reflexió a propòsit d'El cor de les tenebres, de Conrad, i una posada en escena fascinant de l'Orlando, de Virginia Woolf, el flamenc Guy Cassiers ha tornat a Temporada Alta amb un muntatge sobre un assaig (Le sec et l'humide) de Jonathan Littell que s'anuncia com una avançada de la seva incursió en Les benignes, en què el mateix escriptor fa que un fictici oficial de les SS relati en primera persona els seus actes. Gestant l'espectacle sobre la controvertida novel·la de Littell, Guy Cassiers, interessat en el poder i el seu llenguatge, explora amb Le sec et l'humide la idea que el feixisme no pot abordar-se com un excrement monstruós de la humanitat, sinó considerant que habita en nosaltres i persevera en les formes polítiques actuals.

Cassiers ho fa explorant a la vegada en formes teatrals. En aquest cas, el muntatge es presenta com una conferència en què un historiador contrasta la teoria del sociòleg alemany Klaus Theweleit, que considera el feixisme una patologia, amb el pensament d'un feixista belga, Léon Degrelle, implícit al seu llibre La campanya de Rússia. A l'escenari, un actor, Filip Jordens, imparteix la conferència, que s'alterna amb fragments d'una entrevista a Degrelle. Tanmateix, hi ha un moment en què es revela que la veu és del mateix Jordens, que imita la de Degrelle. En aquest moment, l'hipotètic conferenciant haurà perdut el control del discurs, una manera de recordar que el feixisme, inabastable, s'escapa i perdura. Què reflecteix de la societat actual un llenguatge com el de Granelle, que, en relació amb la guerra al front rus, defineix el món dels alemanys com a sec (endreçat, ordenat, actiu), mentre que el dels enemics (els altres) és humit i, en conseqüència, desordenat, enfangat, inactiu? Littell és un corcó amb un pensament crític o un nihilista? I què s'ha de pensar d'una democràcia com l'espanyola, que va permetre que el criminal Degrelle, arribat durant el franquisme, continués vivint a Màlaga fins a la seva mort l'any 1990?

Le sec et l'humide
De Jonathan Littell
Director: Guy Cassiers
Dramatúrgia: Erwin Jans
Diumenge 18 d'octubre, El Canal de Salt, Temporada Alta


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia