cultura

Una exposició redescobreix la història de Tortosa

Set espais emblemàtics mostren la transcendència dels canvis culturals, urbanístics i científics de finals del XIX i principis del XX

Inclou obres de Francesc Gimeno, Casanova Estorach i Querol

Reivindicar una època de la història no prou coneguda tot i la seua rellevància. Aquest és un dels principals objectius de la macroexposició que impulsa l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa i que es va inaugurar ahir. Anys de llum a la ciutat mostra la transcendència dels canvis culturals, urbanístics i científics de finals del segle XIX i principis del XX, mitjançant un únic discurs narratiu. Tortosa va optar en aquell moment per la modernització, va apostar per les comunicacions, la indústria i el comerç, i van irrompre destacades personalitats de les arts i les ciències com el pintor Francesc Gimeno, el músic Felip Pedrell, el metge i investigador Jaume Ferran i l'arquitecte Pau Monguió. “La mostra prioritza la cultura i el coneixement per sobre de tot. No és una exposició històrica ni local, és una exposició global que sacseja i que volem que el públic llegeixi de forma subjectiva”, va explicar el comissari de l'exposició i professor de l'Escola d'Art i Disseny, Leonardo Escoda.

Anys de llum a la ciutat es distribueix en set escenaris distints que estructuren l'exposició en un recorregut temàtic. Així, a l'Escola d'Art es pot gaudir amb pinzellades d'obres de Gimeno, Casanova Estorach, Marquès i Querol, algunes de les quals mai s'havien mostrat públicament. L'Observatori de l'Ebre és un altre dels espais de la macroexposició que exhibeix instrumental i documentació de gran valor científic i en què el públic descobreix les converses dels científics Landerer, el metge Jaume Ferran i Paulí. El recorregut també inclou el Museu de Tortosa, on part del discurs se centra en el 150è aniversari del naixement de Pau Monguió; el Palau Climent, el Col·legi d'Arquitectes, el mercat municipal i l'Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre.

L'exposició es podrà visitar fins al 10 de gener del 2016. Els diferents espais i edificis d' Anys de llum a la ciutat estan senyalitzats amb codis QR.

LA DATA

10.01.16
és la data
fins a la qual es pot visitar l'exposició que ha muntat l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona.

Concert al mercat municipal

El mercat municipal de Tortosa es convertirà aquesta nit en una caixa de ressonància, serà l'escenari d'un concert amb obres de Felip Pedrell, Joan i Ricard Lamote de Grignon i Josep Gotós que interpretarà la soprano tortosina Cecília Aymí, acompanyada per altres músics. Aquest és un dels actes inclòs en el calendari d'activitats d'Anys de llum a la ciutat. Diumenge al matí s'oferirà un itinerari guiat pels set espais expositius, que es repetirà el 22 de novembre, el 20 de desembre i el 10 de gener.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles