cultura

el nou Bond

Imma Merino

Sis actors buscant Bond

Els personatges de ficció no envelleixen, els actors sí, per això cal fer relleus

Han passat molts anys, més de quaranta si exceptuem la recaiguda irònica en l'apòcrif No diguis mai més, des que Sean Connery va deixar de fer James Bond, però encara es tendeix a considerar que l'actor escocès és la millor encarnació de l'agent 007. Connery, viril i sorneguer, va imposar-se com l'home d'acció, enfrontat a enemics perversos amb voluntat de dominar el món, i com el seductor que, només de mirar-les, captiva totes les dones, siguin bones o dolentes, però sempre atractives en ser encarnades per actrius, com Ursula Andress, disposades a un cert exhibicionisme físic.

James Bond va tenir, doncs, el seu suposat intèrpret ideal als anys 60. Connery va ser-ho de manera consecutiva a L'agent 007 contra el Dr. No, Des de Rússia amb amor, Goldfinger, Operació Tro i Només es viu una vegada. Però, volent reorientar la seva carrera com a actor, va decidir abandonar-ho. Els productors van buscar un substitut, que va ser l'australià George Lazenby, que va interpretar Bond només a Al servei secret de sa majestat, un fracàs comercial. Ningú no recorda Lazenby, del qual es diu que va cometre l'error d'imitar Connery i que va pagar el fet de ser el masclista Bond en l'únic film en què es casa. Un contracte milionari va convèncer Connery per tornar-hi un sol cop més: Diamants per a l'eternitat. Aleshores, els productors van pensar en Roger Moore, que s'havia fet famós com a Simon Templar, El Sant.

Moore, més gran que Connery, va assumir per primera vegada Bond quan ja tenia 45 anys. Va ser l'any 1973, Viu i deixa morir, i, fent-ne més que ningú, va interpretar sis pel·lícules més de la sèrie. El ros Moore, amb un físic menys contundent que Connery, va encarnar un Bond menys cínic i resolutiu. Amb ell, l'agent va continuar essent un bon vivant, però amb més lleugeresa. Ho va deixar córrer amb Panorama per matar. Tenia 57 anys i, amb panxeta i tot, semblava un James Bond massa vell per a tantes corredisses i bregues sexuals.

El personatge va rejovenir amb Timothy Dalton, un actor gal·lès de formació shakespeariana. Va ser una elecció sorprenent i discutida, tot i que Dalton aportava molt d'atractiu físic i, més a prop del personatge concebut per Ian Fleming, una duresa que mancava en Moore. Només va fer dos films (Alta tensió i Llicència per matar) a finals dels 80 i, encara que fos discutit i que els resultats comercials del segon fossin discrets, va ser ell mateix que, desmotivat, va renunciar a James Bond.

Cinc anys després de l'últim Bond de Dalton, un irlandès (després d'un escocès, un anglès i un gal·lès, a banda de l'australià Lazenby) va reprendre el personatge: l'elegant i irònic Pierce Brosnan. Des del 1995 fins al 2002 va fer quatre Bond de manera eficient, però discreta, com els mateixos films.

En canvi, amb Daniel Craig, la sèrie s'ha fet més complexa i interessant que mai: Casino Royal (que també és el títol d'una mena de parodia de Bond amb David Niven), Quantum of solace, Skyfall i, esperem-ho, Spectre. Tanmateix, n'hi ha que troben Daniel Craig, un altre anglès, poc elegant i massa rude per interpretar Bond, que, de fet, s'ha convertit en un altre Bond.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona