cultura

Goya i       El Greco, a prop

Ordre per recuperar les obres de Muñoz Ramonet de casa d'una de les filles

El jutjat de primera instància número 1 de Barcelona ha autoritzat l'entrada al domicili d'Isabel Muñoz Villalonga, filla de l'empresari Julio Muñoz Ramonet, per recuperar un quadre de Goya i un d'El Greco i lliurar-los a la Fundació Muñoz Ramonet de l'Ajuntament de Barcelona. El consistori havia demanat al jutge el mes de setembre passat que ordenés aquesta entrada, després que el 30 de juliol un jutjat d'Alcobendas va dictar una sentència en què quedava provat que aquestes obres, valorades en 7,3 milions d'euros, formen part del llegat que l'empresari va deixar a la ciutat de Barcelona.

Aquestes obres es van dipositar al domicili madrileny d'Isabel Muñoz, coneguda fotògrafa, perquè la Guàrdia Civil els les va entregar en dipòsit quan les va recuperar de mans del seu exmarit, Jesús Castelo.

Abans d'un mes

Els quadres que s'han de recuperar són La Verge del Pilar, de Goya, i L'Anunciació, d'El Greco. El jutge ha resolt que les obres siguin lliurades voluntàriament en el termini d'un mes, abans de l'execució de l'entrada, i que informin, durant els pròxims deu dies, de l'emplaçament dels quadres en el cas que no siguin a l'edifici d'Isabel Muñoz. El jutge també ha establert multes coercitives de 2.000 euros setmanals fins que els quadres quedin a disposició del jutjat. Fonts municipals, d'altra banda, han afirmat que aquesta resolució tornarà a ser recorreguda amb tota seguretat per la família de l'empresari Muñoz Ramonet.

Aquest és un episodi més del litigi que enfronta l'Ajuntament de Barcelona amb les filles de Muñoz Ramonet, a les quals el consistori també reclama la resta de la col·lecció d'art i patrimonial que no es va trobar dins del palauet del carrer Muntaner.

Un llarg litigi que va començar el 1991, quan Muñoz Ramonet va deixar al consistori, en el testament, la seva casa amb les obres d'art que hi havia dins.

Imputació de les filles

El llarg plet ja ha esgotat la via jurisdiccional civil, que ha anat donant la raó en sentències favorables a l'Ajuntament perquè les filles de Muñoz Ramonet entreguin tot el llegat desaparegut a la ciutat. L'estiu del 2014 el jutjat número 29 va imputar les quatre germanes Muñoz, arran d'una querella interposada per l'Ajuntament el mes de març anterior. El cas del Goya i El Greco, en canvi, afecta dues peces del llegat que, en principi, estan localitzades.

Falten 672 obres d'art per trobar

A part del Goya i El Greco reclamats, del fons d'obres d'art i objectes que no es van trobar a la casa de Muñoz Ramonet falten 672 obres d'art i objectes per localitzar, entre els quals 367 pintures i dibuixos d'autors com ara Lluís Borrassà, Pantoja de la Cruz, Luca Giordano, Alonso Cano, Sorolla i Marià Fortuny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CULTURA

Mor Roger Corman, icona del terror i mestre de grans cineastes a Hollywood

Música

‘Zorra’ no convenç i situa Espanya a la cua d’Eurovisión 2024

Malmö (Suècia)
La crònica

Blanes estén una catifa vermella

La crònica

Dia de flexió i de reflexió en el festival Trapezi

música

Grabu: “Faig una música que aquí és poc habitual”

girona
Cinema

‘Mexican Dream’, de Laura Plancarte, corona el palmarès de DocsBarcelona

Barcelona
Arts escèniques

El Festival Z acollirà 16 projectes escènics

Girona

Últim dia per veure les noves tendències del circ al Trapezi

REUS

Les Festes de Maig omplen els carrers de música i cultura popular

LLEIDA