cultura

Llàtzer Garcia critica la hipocresia a ‘Sota la ciutat'

El muntatge, que s'estrena en el Temporada Alta, és una crònica amb més ombres que llums sobre il·lusions perdudes en una gran ciutat

Funcions avui, demà i demà passat a La Planeta

La necessitat de destacar per sobre de la resta. La necessitat de penjar a les xarxes socials tot allò que fas a cada moment. La necessitat d'agradar i triomfar. O la necessitat de camuflar que ets un perdedor. Totes aquestes són situacions que viuen els personatges de Sota la ciutat, del gironí Llàtzer Garcia, que s'estrena divendres en el Temporada Alta. La història comença amb una parella que veu que els seus somnis de ser escriptor i actriu s'han truncat i confien que, canviant de lloc i anant a Barcelona, podran prosperar. A partir d'aquí, afloren enveges i hipocresies en una crítica a la societat urbana i de masses actual.

Llàtzer Garcia arriba a Temporada Alta amb un coproducció del festival i la companyia Arcàdia en la qual fa un retrat mordaç de la societat urbana actual. Sota la ciutat retrata l'obstinació d'uns personatges –on és fàcil que tothom s'hi vegi reflectit personalment o bé hi reconegui algú semblant– per sobresortir, per tenir un reconeixement social i per triomfar (o dissimular que no ho han fet).

La història comença quan en David i la Dàlia –un escriptor i una actriu frustrats– viuen una profunda crisi de parella i decideixen fer un pas endavant anant a viure a Barcelona, on creuen que estan a temps de realitzar els seus somnis. Allà, però, hauran de sobreviure a una societat basada a aparentar, sobresortir i triomfar. “És una critica a la societat urbana, a la massa, que converteix en necessitat el destacar per sobre de tothom”, reconeix l'autor. Garcia presenta uns personatges perdedors que, malgrat tot, continuen entossudits a buscar la manera de mantenir l'estatus social o, en el pitjor dels casos, a poder arribar a tenir reconeixement i ser algú.

Tragicomèdia urbana

El director la defineix com una història “d'aventures a la gran ciutat”, a mig camí entre el drama i la comèdia. “És un drama però també s'instal·la en la comèdia urbana com si fos una pel·lícula de Woody Allen, per allò de l'ambient cultureta”, explica Garcia.

L'obra és molt coral i tots els personatges tenen el seu moment de protagonisme. Els intèrprets són Marta Aran, Oriol Casals, Muguet Franc, Laura López i Albert Pérez. Sota la ciutat s'estrena divendres a La Planeta i farà tres funcions durant tot el cap de setmana. Està previst que a l'abril es faci també al Lliure de Barcelona.

LA DATA

2014
Llàtzer Garcia va rebre el premi de la crítica al millor text per ‘La Pols', presentada a Temporada Alta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça MargaridaXirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic