cultura

‘Hic digitur dei', el fidel i estripat testimoni del 1975

El cinema Truffaut de Girona projecta per Temporada Alta aquest film tan transgressor com irrepetible d'Antoni Martí que esdevé una crònica subcultural i còmica de la mort de Franco

Si hi ha una mort que va complaure el món ara fa 40 anys és, sens dubte, la de Francisco Franco, el novembre del 1975. Hi ha qui ho va celebrar a casa destapant cava, més d'un, al carrer manifestant la seva incontrolable alegria i uns pocs, portant a terme una pel·lícula singular i prou irrepetible en la mesura que és fruit de l'esperit anàrquic i la gosadia dels primers moments de la Transició.

Parlem d'Hic digitur dei, d'Antoni Martí, una pel·lícula transgressora sorgida de la moguda underground de l'època, en aquest cas concentrada en els cercles artístics i culturals al voltant del nucli de l'escola Massana de Barcelona. Més concretament, d'uns “joves àcrates i joves”, tal com els va definir en una crítica publicada en aquest mateix diari Imma Merino, que, al llarg d'un any i mig, i tot aprofitant aquella efervescència, es van embarcar a rodar amb tres càmeres i seduint una bona colla d'intèrprets i artistes.

Prop d'un centenar, amb noms tan dispars com Rosa Novell, Xabier Elorriaga, Alfred Luchetti, Maruja Torres, Montserrat Carulla o Miquel Cors, que van intervenir, amb més o menys protagonisme, en aquesta crònica subcultural en clau d'humor de la mort del dictador recollida en un guió obra de Roser Fradera i Quim Monzó (que també intervé en la pel·lícula) a partir de la pluja d'idees diària del músic Quim Sota i el director Antoni Martí. “Era una vomitada contínua de tot allò que vivíem”, comenta el realitzador bisbalenc, tot recordant aquell rodatge.

Un esperpent? “La nostra font d'inspiració era la revista Hola. Llegiu el que es deia a l'època i veureu com la realitat supera la ficció”, contesta Martí. Va ser, doncs, a partir del que recollia la premsa de paper cuixé que es va vertebrar Hic digitur dei, que se centra en Llumeta, una criada que entra al servei d'un pseudoaristòcrata corruptor i decadent que, a mesura que avança amb el seu to Monty Python, deixa clar que tant parla dels poders dictatorials en general com que en realitat és un fidel i estripat testimoni de l'època.

Hic digitur dei es projecta, demà, al cinema Truffaut de Girona, en el marc del festival Temporada Alta (22 h), amb una còpia impecable fruit de la restauració efectuada per la Filmoteca de Catalunya fa dos anys. A partir d'aquí, la pel·lícula farà una gira de projeccions que, entre altres, arribarà a al cinema Montgrí de Torroella (20 de novembre), al cinema Mundial de la Bisbal (21 de novembre) o als cinemes Girona de Barcelona (23 de novembre).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un renovat Aplec de la Salut reviu la llegenda de la pesta

SABADELL
TEATRE

Chévere incorpora llenguatge per a sords i cecs a ‘Helen Keller: a muller marabilla’

BARCELONA
J.M. Codina Tobias
Novel·lista

“La felicitat fa basarda perquè mena cap a una sensació de buit”

Barcelona
música

Un infart acaba amb Steve Albini, monument del rock alternatiu

girona
Cultura

Mor Jacobo Rauskin, poeta paraguaià d’àmplia trajectòria professional

art

L’art alliberador de Jordi Colomer, al Macba

Barcelona

Minyons de Terrassa mostren el nou local de Cal Reig durant la Fira Modernista

TERRASSA
música

Classe B i Jost Jou guanyen la secció Talent Gironí del festival Strenes

girona

Injecció de 13 milions pels dos nous platós al Parc Audiovisual el 2026

TERRASSA