cultura

Niu artificial per a les cigonyes de Sant Martí

La restauració de la portalada romànica, enllestida abans d'acabar l'any

El Bisbat hi aporta més d'11.000 euros

Els restauradors del Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM), de la Universitat de Lleida, que treballen des de divendres en la restauració de la portalada romànica de l'església de Sant Martí de Lleida, han hagut d'instal·lar una lona a sobre de la bastida perquè hi ha un niu de cigonyes just damunt de la creu del campanar. Per raons d'higiene i de seguretat s'ha optat per protegir la portalada del Tormillo i els restauradors fins que Medi Ambient procedeixi a treure el niu. “No es faran fora les cigonyes”, subratlla Lluís Casaña, responsable de patrimoni del Bisbat de Lleida, “sinó que s'instal·larà una plataforma més enrere per tal que no caiguin branques al carrer ni embrutin la portalada”. El niu es traurà “els propers dies“ perquè és una època idònia perquè no hi ha polls. “Ja fa dos anys que ho estàvem esperant, no és una operació lligada a les obres de restauració.” Un trasllat que arriba en plena polèmica per la retirada dels nius de la colònia que danyava la catedral.

Pel que fa a la portalada, el responsable de patrimoni del Bisbat creu que si les condicions meteorològiques són propícies “abans d'acabar l'any ja hauran acabat els treballs”, que suposen una inversió d'uns 19.000 euros, aportats, majoritàriament, pel Bisbat (11.400) i pel Departament de Cultura, que ha subvencionat aquesta obra amb 7.600 euros. La portalada, que és una de les obres que reclama Aragó en el litigi per l'art de la Franja, és originària de l'ermita del Tormillo de Peralta d'Alcofea, d'on es va traslladar al segle XIX perquè amenaçava ruïna. Actualment, aquesta portalada presentava un aspecte deteriorat, sobretot pels petits despreniments habituals en construccions fetes amb pedra sorrenca. Feia mesos que estava tapada amb una xarxa per evitar, precisament, que algun vianant prengués mal. Les tasques de conservació que dirigeix Miquel Àngel Herrero, del CAEM, sota la supervisió del Centre de Restauració de Béns Mobles, estan pensades per frenar aquest deteriorament, que s'accentua pels forts contrastos climàtics de Lleida. D'aquesta manera, a banda de netejar, es procedirà a consolidar la pedra i a segellar fissures. Sant Martí és una de les esglésies més antigues de Lleida. El 1300 es va convertir en capella de l'antic Estudi General.

LA XIFRA

19.000
euros costa la restauració de la portalada romànica de Sant Martí, que duu a terme el CAEM de la UdL.

LA FRASE

No es faran fora les cigonyes: se'ls habilitarà una plataforma perquè hi facin el niu
Lluís Casaña
responsable de patrimoni del Bisbat de Lleida

LA DATA

20.11.15
Comencen
les obres de restauració després de fer unes analítiques a la pedra sorrenca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles
Cinema

Belén Rueda i J.A. Bayona animen la recta final del BCN Film Fest

Barcelona
‘thriller’

Un altre líder suec pacifista amb un final tràgic