cultura

Tàrraco vol compensacions per ser patrimoni mundial

L'Ajuntament de Tarragona i els de la resta de les 15 ciutats distingides per la Unesco demanaran ajuts econòmics

Elaboraran un informe sobre “el sobrecost” que suposa la distinció

La distinció de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, que el conjunt arqueològic de Tarragona va obtenir fa quinze anys, no implica, fins ara, cap ajut econòmic directe, però sí “una sèrie d'obligacions” per mantenir el patrimoni en el millor estat de conservació, segons va recordar ahir Pau Pérez, regidor d'Hisenda de Tarragona, que va assistir, junt amb l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, a una reunió del Grup de Ciutats Patrimoni Mundial, integrat per les quinze ciutats de l'Estat reconegudes per la Unesco. A la trobada, que va tenir lloc dilluns i ahir a Alcalà d'Henares, els alcaldes i els responsables d'Hisenda van començar a posar fil a l'agulla per demanar al govern espanyol, “però també a l'administració autonòmica i a les diputacions”, compensacions econòmiques “per fer front al sobrecost que suposa ser Patrimoni de la Humanitat”, segons Pau Pérez. Uns ajuts que poden arribar via impostos i exempcions, però també a través de subvencions directes. “Una aportació fixa anual seria una molt bona alternativa”, apuntava.

Com a primer pas, cada ajuntament farà “una avaluació econòmica real” del cost que representa la declaració de la Unesco. “Volem una mena de llibre blanc sobre quin és el cost econòmic dels serveis necessaris pel fet de ser patrimoni mundial: la il·luminació, la neteja, la rehabilitació...”, segons el regidor. Paral·lelament, crearan un padró de béns exempts del pagament de l'IBI per poder reclamar una compensació: “A Toledo, per exemple, tenen 700 unitats exemptes de l'IBI, i a Tarragona també un gran volum; volem que ens compensin”, reclama Pérez, que va dir que una altra mesura que demanaran és poder obtenir ajuts econòmics directes i fixos per fer front als costos de manteniment i restauració dels monuments. “Una muralla romana com la que tenim a Tàrraco costa molts diners”, deia el responsable d'Hisenda.

Durant la trobada, que va estar liderada per l'alcalde Ballesteros i per l'alcalde d'Àvila, José Luis Rivas, president del Grup de Ciutats Patrimoni Mundial, també van estudiar altres propostes de modificacions legislatives pel marc exclusiu d'aquestes ciutats. Un cop aprovin tot el paquet de mesures, es presentaran al Ministeri d'Hisenda. De moment, han convocat una segona reunió al febrer, en la qual ja es posarà sobre la taula “un primer esborrany de les propostes”. I la previsió, segons Pérez, és presentar-ho al govern espanyol “abans de l'estiu” del 2016.

LA FRASE

Volem fer una avaluació econòmica real del cost que representa ser patrimoni mundial
Pau Pérez
Regidor d'Hisenda de Tarragona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC