cultura

Isabel Oliva i Prat viatja a Praga al seu nou poemari

L'escriptora gironina celebra avui els 91 anys presentant ‘Crepuscles sobre el Moldava' a la Fundació Valvi

El llibre avança de l'esplendor a la barbàrie

La poeta Isabel Oliva i Prat (Girona, 1924) presenta avui a la sala Martí i Pol de la Fundació Valvi de Girona (19 h), el mateix dia que compleix 91 anys, el seu nou poemari, Crepuscles sobre el Moldava (Viena Edicions), un llibre inspirat en la ciutat de Praga en el qual ressonen tant la grandesa de la cultura centreeuropea com els fantasmes de la barbàrie nazi i el pas implacable del temps. Prologat pel també poeta Jordi Pàmias, el llibre s'estructura en tres parts que formen una lleu gradació cap a una mena d'abisme, des de l'enlluernament per la ciutat esplendorosa de l'antic imperi austrohongarès on, a pesar de tot, despunten indicis pertorbadors, fins al descens al petit infern que commemoren llocs de memòria adolorida com el cementiri jueu o els dibuixos escolars dels nens gasejats pels nazis a Terezin. Al llarg de tot el llibre, Isabel Oliva es fa acompanyar d'uns guies excepcionals, molts d'ells compositors que l'autora estima (Mozart, Rostropòvitx, Dvorak), però sobretot Kafka, “el bon minyó que aprenia alemany” molt abans de saber que les seves tres germanes moririen a les cambres de gas, com diu el poema ‘La casa del Minut', i l'esperit fantàstic del qual recorre tot el llibre amb la fatalitat inexorable d'un rellotge de sorra. En la presentació d'avui, la poeta estarà acompanyada de l'escriptora Mercè Saurina i la presidenta dels Amics de la Unesco a Girona, Dolors Reig.

Protagonista de l'últim Espai Conversa

Isabel Oliva i Prat serà l'última convidada d'aquest any de l'Espai Conversa que organitza l'Escola Municipal d'Humanitats de Girona. Serà en una sessió a l'auditori del centre cultural La Mercè el dilluns 14 de desembre, a partir de les 7 de la tarda, seguint l'habitual format d'entrevista distesa, còmplice i reposada que condueix el periodista Xevi Planas. Al llarg de la conversa, la poeta gironina, mestra de professió ja jubilada, parlarà de com va néixer la seva vocació literària, a la qual va consagrar-se arran de la jubilació; evocarà el seu germà, l'arqueòleg Miquel Oliva i Prat, mort d'un accident de trànsit quan tenia tot just 52 anys; revisarà la seva relació sempre fascinada amb Girona i, en especial, el barri vell, i reflexionarà sobre la situació de les dones de la seva generació, que van haver de fer front a múltiples dificultats i prejudicis per obrir-se camí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.