cultura

Finalitza la restauració de l'orfebreria de la catedral

Les peces daten del segle XIV i els treballs els ha pagat el Ministeri de Cultura

El Ministeri de Cultura ha finalitzat la restauració del conjunt d'orfebreria de la catedral de Girona. Les peces daten del segle XIV i el conjunt està integrat pel baldaquí, el retaule, quatre columnes i dues creus processionals. Els treballs han durat onze mesos i els ha fet in situ un equip liderat per l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya. Els treballs han tingut un cost de 110.297,55 euros i s'han fet en dues fases. Primer, els experts de l'institut van analitzar les peces –van prendre'n imatges multiespectrals i van fer-ne radiografies– per establir en quines calia actuar i quines tècniques eren les més adequades. Després es van restaurar sense treure-les del temple.

La intervenció per restaurar el conjunt d'orfebreria de la catedral de Girona l'ha promoguda el Ministeri de Cultura i s'ha fet sempre in situ, sense necessitat de treure del temple cap de les peces. Els treballs s'han fet en dues fases i, en total, ha calgut pràcticament un any per concloure la restauració.

Primer, els tècnics de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya van estudiar i analitzar les peces. Per fer-ho, van usar tècniques adequades per no haver de desmuntar el conjunt. Amb aquest objectiu, van obtenir imatges multiespectrals (usant llum polaritzada, llum rasant, fotografia infraroja i llum ultraviolada) i imatges radiogràfiques.

Amb aquesta informació, van poder conèixer l'estructura de la composició, les alteracions que havia patit amb el pas del temps, determinar els possibles artistes orfebres que les havien fet i les tècniques que van usar. Un cop acabada la fase d'anàlisi, els tècnics ja van poder passar a fer una intervenció directa sobre les obres més danyades. Segons els especialistes, les peces destacades d'aquest conjunt són el retaule i el baldaquí. Ambdues són del segle XIV i estan atribuïdes al mestre Bartomeu i a Pere Berneç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia