cultura

El Nadal Alcoià arriba de la mà del Tirisiti a tots els racons del País Valencià

Un retaule de titelles del s. XIX que enlluerna als xiquets del s. XXI

Un any més el Betlem de Tirisiti de la mà de la companyia de teatre La Dependent, torna al Teatre Principal d'Alcoi el proper dilluns 30 de novembre per donar inici a la campanya de representacions 2015/2016.

Com sempre el primer torn serà per a escolars. Ja comptem amb 14.000 espectadors a la campanya escolar que s'iniciarà el 30 de novembre i durà fins el 22 de desembre, amb horari i calendari lectiu.

Centres escolars de totes les edats, centres de dia i tallers ocupacionals, centres de majors i de formació d'adults de tota la geografia del País Valencià des de San Miguel de Salinas i Oriola fins a Castelló ciutat. El Betlem de Tirisiti cada vegada arriba més lluny.

Les representacions obertes al públic en general seran a partir del 23 de desembre fins el 5 de gener i es realitzaran funcions tots els dies. Les entrades per a aquestes sessions estaran a la venda a INTANTICKET el 21 de desembre a les 21 h.

El Betlem de Tirisiti és un retaule de titelles que es representa a Alcoi des del s. XIX tots els Nadals. L'espectacle és hereu de la tradició mediterrània de titelles de peu i vareta i és un dels darrers exemples d'aquesta tècnica a Europa.

L'espectacle s'articula en dues parts, una de caire religiós amb el naixement de Jesús i l'adoració dels reis de l'orient que es representa en castellà. I una segona part més costumista representada en valencià on els personatges populars prenen protagonisme i interactuen amb el públic, les festes de moros i cristians, el sereno o Clásico el torero alcoià acompanyen al ventero Tirisiti que a més d'enlluernar als més xicotets de la casa és molt irònic i satíric amb les situacions de la actualitat cosa que fa que el personatge connecte amb els espectadors adults.

Aquest retaule de titelles que anualment rep la visita de més de 25.000 persones està emmarcat dins del Nadal Alcoià que amb la seua històrica Cavalcada de Reis i altres actes com les pastoretes i el Ban Reial són un referent d'estes festes a tot el país.

El Betlem

A.B.

El Betlem de Tirisiti és una representació de titelles patrimoni del poble d'Alcoi, declarat l'any 2002 Bé Immaterial d'Interès Cultural.

Va obtenir també l'Alta Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana l'any 2004, el premi ASSITEJ-ESPAÑA l'any 2007 i el Guardó Extraordinari d'Escola Valenciana el 2011.

Però el premi més gran que s'ha emportat el Betlem de Tirisiti al llarg de la seua història ha sigut l'estima dels espectadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia