cultura

Fotografia integrada

Neix una plataforma en línia amb l'objectiu de difondre la cultura fotogràfica del país, i que serveix de maqueta del que algun dia podria ser l'anhelat museu

De moment, hi ha 1.600 fotografies penjades. A finals del 2016, ja seran 15.000

Catalunya té un patrimoni fotogràfic ric i immens..., i invisible i desaprofitat. Actualment, està format per més de 35 milions de fotografies. El problema és que estan dispersades en 300 arxius i centres diversos que treballen amb criteris de conservació, accés i difusió dispars. Un caos que el sector denuncia des de fa anys. El pla nacional de fotografia de la Generalitat de Catalunya, aprovat al gener, va obrir un nou i esperançador horitzó. I ara acaba d'activar la primera eina amb veritable esperit integrador: el portal Alabern. Fotografia a Catalunya (www.fotografiacatalunya.cat).

El web ha nascut modestament, però –i això és important– té el suport del sector, que ha participat activament en la seva gestació. De moment, s'hi han penjat, amb una excel·lent resolució, 1.600 fotografies disseminades en sis institucions o bé en mans dels mateixos autors. Els dos impulsors d'aquesta plataforma en línia, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i el Museu Nacional d'Art de Catalunya, asseguren que a finals del 2016 ja n'hi haurà 15.000. “No hi bolcarem tot el que tenim, el que volem fer és una selecció representativa”, avisa el conseller Ferran Mascarell. Un grup d'experts han fet un primer catàleg dels 700 fotògrafs “imprescindibles”, incloent-hi els històrics, clàssics i contemporanis, i un annex de fotògrafs joves rellevants. La tria inicial ha atès 77 autors. Queda un munt de feina per fer.

No és un web pensat només per als especialistes, sinó per a tothom que tingui curiositat i estima per la fotografia. El disseny s'adapta tant a ordinadors de taula com a tauletes i telèfons mòbils. I, més enllà de les consultes per trobar autors, col·leccions i institucions, el menú ofereix molts altres al·licients: informació sobre conservació preventiva i d'aspectes legals, recursos per a escoles, una agenda d'activitats i exposicions virtuals, la primera de les quals, Traços de llum, dedicada al daguerreotip i als orígens de la fotografia. Precisament, Ramon Alabern, el pioner a tot l'Estat, dóna nom al projecte, com a homenatge. Un altre apartat molt dinàmic permet als autors novells donar a conèixer el seu treball presentant un projecte.

El portal –de moment, s'hi han destinat 80.000 euros– només està en català, però acabarà incorporant el castellà, el francès i l'anglès, perquè, lògicament, vol atreure mirades d'arreu. Mascarell el veu com un “bon punt de partida” del que hauria de ser el Centre Nacional de Fotografia, l'espai físic que ha de culminar tot aquest procés. El model d'equipament s'està discutint en una altra taula de treball, de la qual Mascarell espera que l'any que ve en surtin “les bases conceptuals”. La Generalitat veu Montjuïc com el millor lloc on emplaçar-lo, però no hi ha res decidit i encara menys des que l'Ajuntament de Barcelona ha deixat tancat en un calaix el projecte de la Muntanya dels Museus.

Altres compromisos del pla nacional de fotografia són crear un cens exhaustiu –tasca que s'ha començat a fer a la demarcació de Girona– i establir una sòlida política d'adquisicions. Mentre s'acaben de fixar criteris, Mascarell ha anunciat que el 2016 hi haurà una partida de 160.000 euros per fer les primeres compres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona

El cinema comercial no remunta

Barcelona

El cinema (d'autor) es fa veure

Barcelona / Los Angeles