cultura

Enarborant Llull

Els governs català i balear donen el tret de sortida a l'Any Llull, que recordarà el filòsof mallorquí en el 700è aniversari de la seva mort

Mas va reivindicar que la unió fa la força, tot citant cròniques de Muntaner

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i la del govern balear, Francina Armengol, van engegar ahir l'Any Llull per commemorar el 700è aniversari de la mort del filòsof i escriptor mallorquí, en un acte que finalment es va celebrar al Palau de la Generalitat, tot i que estava previst inicialment que es fes a Mallorca.

En el seu parlament, Mas va reivindicar que la unió fa la força, tot citant cròniques de Ramon Muntaner: “Muntaner feia un cant a la unitat i deia que aquesta dóna lloc a una fortalesa imbatible i inexpugnable, unes paraules que serveixen per la Catalunya d'avui.” També va criticar les “agressions” del govern espanyol a la cultura catalana, a la llengua catalana, al sistema d'autogovern i a la possibilitat de Catalunya de projectar-se internacionalment.

Per la seva banda, la presidenta del govern de les Balears, Francina Armengol, va manifestar que, ara que se celebren els 700 anys de Llull i que hi ha canvis a les Illes Balears, el País Valencià i a Aragó, li agradaria que “fos el moment de teixir amb Catalunya per construir una Espanya que volem diferent. Els nous governs som conscients de la necessitat de fer un front comú per a un nou finançament, però sobretot per abordar la transformació cap a un estat federal”. “El meu compromís i del meu govern és evident”, ha remarcat.

A l'acte també va participar-hi la professora Michela Pereira, membre de la Società Internazionale per lo Studio del Medioevo Latino de Florència, que va impartir la conferència Ramon Llull, de l'illa al món. El baríton Joan Pons va interpretar tres poemes de Ramon Llull musicats per Antoni Parera Fons. L'Any Llull, que durarà fins al novembre del 2016, preveu programar conferències, exposicions, concerts, projectes editorials, acadèmics i educatius que es concretaran en un parell de setmanes. De moment no hi ha una partida pressupostària assignada, tot i que l'Institut Ramon Llull i la Institució dels Lletres Catalanes (ILC) han destinat diners de les seves partides d'aquest any per a l'organització d'actes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.