Cultura

Mor als 75 anys el poeta lleidatà Carles Hac Mor

És autor d'una extensa obra poètica, amb més de trenta títols

El poeta lleidatà Carles Hac Mor, representant del “nihilisme creatiu”, ha mort aquest dimecres als 75 anys a la localitat de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), han informat el Departament de Cultura i la Institució dels Lletres Catalanes.

Nascut a Lleida (Segrià) el 1940, Carles Hernández i Mor, que signava les seves obres com Carles Hac Mor, és autor d'una extensa obra poètica, amb més de trenta títols, a més de cultivar altres gèneres, com la novel·la, el teatre, l'assaig, el guió cinematogràfic i fins i tot el videoart.

Carles Hac Mor es va distingir també per cultivar gèneres d'invenció personal, com l'“escalaborn”, la “paraparèmia” i l'“hiposeptimí”.

“Procuro que cada llibre que escric negui l'anterior”, havia sentenciat en alguna ocasió Carles Hac Mor, que deia practicar l'“antipoesia” i que, cansat del prefix “anti”, va decidir passar a la “categoria inferior” d'“infrapoeta”.

De 1973 a 1975 va practicar l'art conceptual amb el Grup de Treball i durant els anys 70 i 80 del passat segle va fundar i va impulsar diverses revistes d'art i poesia, com Tecstual, Ampit i L'Avioneta.

Amb estudis en Dret, Filosofia i Lletres i Periodisme, va ser col·laborador habitual de nombrosos mitjans de comunicació i revistes culturals, entre ells l'Avui, Tele-Exprés, El País, Àrtics, Arc Voltaic, TV3, BTV, Diari de Lleida, Segre, Transversal i Papers d'Art.

Va obtenir també diversos premis literaris, com el Premi Espais a la Crítica d'Art (1988), el Premi Joan Fuster d'assaig de 1998 amb l'obra Despintura del Jo i el Premi de Cadaqués-Rosa Leveroni de poesia (2003) amb M'he menjat una cama.

El 2012 va guanyar els Jocs Florals de Barcelona amb el Dietari del pic de l'estiu.