cultura

El nazi de Siurana o l'horror amagat en un poblet prioratí

El periodista Toni Orensanz desvela la veritat sobre la llegenda del nazi de Siurana, Jan Buyse

Després de fugir de Bèlgica, va refugiar-se a l'Espanya franquista i va destacar com a alpinista

“Hi pot haver bones històries en el lloc més petit del món”, afirma l'escriptor i periodista Toni Orensanz, que acaba de publicar El nazi de Siurana (Ara Llibres), una apassionant recerca periodística sobre la història de Jan Buyse, un nazi belga fugitiu que, des dels anys seixanta fins al 2002, va residir al poblet de Siurana, on popularment era conegut com el nazi o el belga. Tot i aquests renoms, els habitants de la vila no coneixien el tèrbol passat del que va ser líder de les Algemeene SS a Brussel·les, va formar part de la Waffen SS i va combatre amb els hitlerians al front de l'Est.

Estirant del fil d'una trobada casual amb la vídua de Buyse, Anita Selden, Orensanz desgrana al lector totes les seves descobertes sobre una parella que van ser condemnada per l'Estat belga per la seva col·laboració amb el III Reich i que va aconseguir fugir de la justícia refugiant-se a l'Espanya franquista, on van començar una nova vida. De fet, Jan Buyse va arribar a ser, en la seva maduresa, un alpinista reconegut que va liderar l'equip que va inventariar els cims de tres mil metres dels Pirineus. “Arribes a la conclusió que, moltes vegades, els vellets venerables menteixen”, afirma Orensanz.

Estructurada en dues parts (l'ascens i el cim), l'obra va resseguint pas a pas la descoberta del veritable passat de Buyse i Selden, una trajectòria literària i moral en què l'autor també aborda tant els seus dubtes ètics com les seves reflexions sobre el passat recent d'Europa.

“En el fons, un dels temes del llibre és com de difícil continua sent abordar a Europa el passat que mai acaba de passar, especialment –hi afegeix Orensanz– quan parles de persones o coses concretes que no són abstraccions.”

LA FRASE

Un dels temes del llibre és com de difícil continua sent abordar a Europa el passat que mai acaba de passar
Toni Orensanz
Escriptor

L'escenari on Buyse i Sales van coincidir

Un dels atractius afegits de la nova obra d'Orensanz és que, paral·lelament al desenmascarament de la biografia de Buyse, es recorda que, en el mateix minúscul espai, Siurana, va residir l'editor i escriptor Joan Sales, autor d'Incerta glòria. “Em va semblar superatractiu que dos personatges antitètics i amb una personalitat fortíssima coincidissin en aquest escenari de Siurana”, explica Orensanz. Un indret que defineix com a “bucòlic”, però, pel que sembla, amb un paper dins de l'horror del segle XX.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA

Mario, Llull i el manuscrit Voynich

Liliana Torres
Directora de cinema

“Les mamíferes no tenim l’instint de ser mares”

Barcelona
Crítica

Les tres vides d’una cantant llegendària

ARTS EN VIU

Una funambulista creuarà la plaça Margarida Xirgu per inaugurar el Circ d’Ara Mateix

BARCELONA

Cines que no són ‘només un cinema’

Barcelona