cultura

Carles & Sofia, ovacionats al Carnegie Hall de Nova York

El duet de pianistes gironins hi ha actuat en el primer concert de la gira mundial ‘Goyescas: 100 años después'

El recital es publicarà en CD al març, en el centenari de la mort d'Enric Granados

El duet de pianistes Carles & Sofia , format pels gironins Carles Lama i Sofia Cabruja, està en plena gira americana de Goyescas: 100 años después, oferint concerts en diferents localitats dels Estats Units abans de fer el salt de continent i continuar l'extensa gira mundial que els portarà a actuar en escenaris de la Xina, Tailàndia, Sud-àfrica i Europa. I que es tracta de tot un esdeveniment va quedar clar tot just amb el primer recital, que va tenir lloc el 28 de gener al Carnegie Hall de Nova York amb una extraordinària acollida, amb la sala plena a vessar i el públic dempeus ovacionant en finalitzar el concert.

La data del concert inaugural no ha estat casual. Es va celebrar coincidint amb el centenari de l'estrena mundial de Goyescas, l'obra que Enric Granados (Lleida, 1867-canal de la Mànega, 1916) va presentar amb èxit a la Metropolitan Opera House de la mateixa ciutat, poc dies abans que morís tràgicament durant el seu viatge de retorn a casa. Una obra que aquesta parella de pianistes volen commemorar interpretant-la en una versió única i exclusiva a quatre mans, a càrrec del compositor Abraham Espinosa.

“Ha estat una experiència molt positiva i profundament emotiva. És ja la segona vegada que toquem al Carnegie Hall, el somni de qualsevol músic clàssic. El primer cop ja va ser una experiència inoblidable per a nosaltres, però aquest cop era encara més especial que l'altra vegada perquè estrenàvem mundialment l'òpera de Granados en la transcripció per a piano a quatre mans que ens han fet per a nosaltres. També, perquè ens han acompanyat les nostres filles en aquest moment tan històric”, han declarat la parella artística.

Sobre la nova versió de Goyescas, Lama i Cabruja detallen que han volgut ser el màxim de fidels a l'original, per això expliquen: “Hem tingut cura de buscar una interpretació pianística que s'acosti al màxim a l'execució vocal, una versió lírica, en què el piano pugui expressar-se com si fos un cantant. En la nostra versió per a piano a quatre mans, l'única diferència és que cada una de les peces, cada un dels quadres de l'òpera, té un final, de manera que el que escolta té un moment de descans entre peça i peça. I això també permet adaptar-se millor al format recital de piano.”

El concert, en CD

A més de la gira i les actuacions que faran a Girona i a Lleida –Enric Granados n'era originari i la cita s'espera amb il·lusió, a falta de confirmar dates–, el concert del Carnegie Hall ha estat gravat i s'editarà en un CD que es publicarà el mes de març coincidint amb el centenari de la mort de Granados.

Tragèdia en alta mar

Granados va morir quan tot just tenia 48 anys. La seva va ser una mort tràgica i inesperada. Quan tornava de Nova York just després d'estrenar Goyescas amb èxit va emprendre un llarg viatge en vaixell, malgrat l'aversió del músic als viatges per mar. El viatge de tornada, que havia de ser en un vaixell espanyol –i per tant neutral i més segur en aquells temps de guerra– es va retardar arran que va ser convidat a fer un recital a la Casa Blanca davant del president Wilson. Això va fer que hagués d'agafar un altre vaixell, el ferri francès Sussex, que en el trajecte pel canal de la Mànega, el 24 de març del 1916, va ser torpedinat per un submarí alemany. Malgrat que aquest no es va arribar a enfonsar, Granados es va llançar a rescatar la seva dona, i tots dos van ser engolits per la mar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia