cultura

L'obra fotogràfica més avantguardista de Casas, a CaixaForum Tarragona

S'hi exposen més de 140 fotografies que va fer entre els anys 1929 i 1939

La mostra es podrà veure en aquest espai fins al dia 29 de maig

Més que informar, Gabriel Casas (1892-1973) pretenia “crear sensacions” amb les seves fotografies. Una mostra del seu treball, el que es va concentrar entre els anys 1929 i 1939, quan la seva obra va adquirir una gran maduresa, es pot veure des d'ahir i fins al 29 de maig a CaixaForum Tarragona. Per Juan Naranjo, el comissari, Casas va unir psicologia i tècniques visuals “per crear un nou tipus d'informació”; “juga amb els picats, fotomuntatges, els punts de vista inusuals per crear sensacions”, va dir poques hores abans de la inauguració, a la qual va assistir també la filla de l'artista, Núria Casas.

Les més de 140 fotografies que integren la mostra Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat són un exemple de com va “connectar amb l'avantguarda europea” i amb “els corrents més innovadors de pensament i artístics” de l'època, segons Naranjo. Les seves imatges van tenir una gran repercussió i van il·lustrar llibres i revistes, i també van ser utilitzades per a la creació de cartells propagandístics. Va ser un dels primers fotògrafs del país que van adoptar el llenguatge de la Nova Visió, amb els nous recursos estètics, i va renovar de dalt a baix la manera de fer informació visual.

El període que comprèn la mostra és el que va entre l'Exposició Universal de Barcelona del 1929 i el final de la Guerra Civil, el 1939, quan part de la seva obra va ser decomissada i ell va ser condemnat a la presó i desposseït del permís per exercir com a fotògraf de premsa. Aquest darrer fet va fer, segons va explicar la seva filla, que Casas quedés en l'oblit durant molts anys. “No va voler signar els principis del movimiento i ja no va participar mai més en la premsa; potser per això va quedar oblidat”, va dir.

Les 20.000 imatges que es conserven de Casas són a l'Arxiu Nacional, que ha organitzat l'exposició conjuntament amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Obra Social La Caixa.

LA FRASE

Casas uneix psicologia i tècniques visuals per crear un nou tipus d'informació
Juan Naranjo
Comissari de l'exposició

Tallers, visites comentades i altres activitats

CaixaForum Tarragona ha organitzat diverses activitats complementàries de l'exposició, que van començar ahir mateix amb una conferència inaugural a càrrec del comissari, Juan Naranjo, i acabaran a finals de maig amb diverses visites comentades i dinamitzades. Per al 10 de març, s'ha organitzat una conversa amb Núria Casas, la filla del fotògraf, i el 21 de maig, coincidint amb la Nit dels Museus, l'exposició estarà oberta fins a les onze de la nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia