cultura

Jocs de mirades

La Fundació Suñol estrena l'any amb una exposició d'obres del seu fons mentre es prepara per treballar en complicitat amb un nou projecte social i humanístic

Josep Suñol, gran liceista, és el mecenes de la controvertida façana d'Amat

Josep Suñol és un dels grans mecenes del país, encara que sigui poc conegut per la seva manera de ser discreta. Fa nou anys va obrir les portes de la seva fundació al passeig de Gràcia. Ell i el seu equip, liderat per l'escultor Sergi Aguilar, han desplegat durant aquest temps un programa cultural que es nodreix de l'esplèndida col·lecció d'art contemporani (integrada per unes 1.500 obres) que ha creat al llarg de tota una vida.

El controvertit projecte d'intervenció a la façana del Gran Teatre del Liceu ideat per Frederic Amat ha generat una certa confusió al voltant de la tasca de mecenatge de Josep Suñol i, de retruc, s'han sentit alguns rumors sobre la continuïtat de la seva fundació. “Suñol, gran liceista, s'ha ofert a finançar la proposta a títol personal. El seu gest no té cap vinculació amb la fundació”, aclareix Sergi Aguilar, sense entrar a valorar la polèmica que hi ha a l'entorn de la instal·lació: “Està tot molt contaminat.”

Passi el que passi, doncs, la Fundació Suñol continuarà fent el seu camí. I no només: a partir d'ara, en el seu programa s'afegirà una altra línia de treball en complicitat amb la Fundació Glòria Soler, que Suñol ha constituït recentment amb la intenció de dilatar el seu patrocini en els camps de la solidaritat i la innovació. Du el nom de la seva mare i és l'enèsim homenatge que fa a l'ideari humanístic del seu pare, Josep Suñol i Garriga, el cèlebre polític catalanista i president del FC Barcelona que va morir afusellat pels franquistes el 1936.

La Fundació Glòria Soler es bolcarà en els àmbits socials i científics i tindrà de còmplice la Fundació Suñol en moltes de les seves accions. En breu, presentarà els continguts del seu programa. Per exemple, ambdues institucions duran a terme una iniciativa per al col·lectiu de malalts mentals de l'Hospital de Sant Boi, amb els quals es treballaran obres de la col·lecció Suñol des d'una gran varietat de mirades, percepcions i emocions.

Algunes d'aquestes peces podrien ben ser les que fan part de la nova exposició de la Fundació Suñol, Diàlegs de la mirada. La mostra incideix en la importància de la mirada en l'art. La importància de les mirades encreuades, perquè no és només l'espectador el que mira. “L'obra també el mira a ell. I no menys important és on ha mirat l'artista per crear l'obra”, precisa Aguilar.

Aquest joc tan suggestiu de mirades és l'estímul d'un recorregut expositiu que reuneix treballs de Man Ray, Zush, Luis Gordillo, Ignasi Aballí, Tàpies, Robert Llimós, Juan Genovés i Manuel Millares, entre d'altres. Una vegada més, grans firmes de l'art nacional i internacional. No hi manquen peces inèdites, com ara un llibre de vidre de Jaume Plensa en el qual conviuen els versos d'Antoni Tàpies Barba i les serigrafies de l'artista. Altres obres no per conegudes han perdut interès. En tot cas, la Suñol sempre força noves lectures de les seves obres segons la tesi de l'exposició.

Aquesta serà la gran proposta fins al setembre. A la tardor, el centre presentarà una monogràfica de Darío Villalba, un gran desconegut a Catalunya. I avui arrenca un nou curs al Nivell Zero, l'espai annex de la fundació, i el més dinàmic. Aguilar ha dissenyat un cicle que canvia “tímidament” de registre, ja que no estarà tan centrat en projectes expositius com sí en activitats més puntuals i, sobretot, fetes en col·laboració amb altres institucions. Avui s'estrena una producció de Cal Cego: El viatge frustrat, un vídeo d'Enric Farrés amb la mirada persistent de Josep Pla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia