cultura

Del Born al món

L'equipament barceloní passarà a anomenar-se a partir d'ara Centre de Cultura i Memòria, i aspira a internacionalitzar-se

El Born canviarà el seu nom d'El Born Centre Cultural a El Born Centre de Cultura i Memòria, i ho farà de manera immediata. Així ho van anunciar ahir el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, i el nou comissionat de Memòria Històrica, l'historiador Ricard Vinyes, que ha comparegut per primer cop davant la premsa, després de substituir Xavier Domènech.

Tant Pisarello com Vinyes van confirmar que El Born “continuarà sense alteració la seva línia de recerca natural centrada en els vestigis del seu subsòl sobre la desfeta del 1714”. “Aquests vestigis ens parlen de la destrucció per causes polítiques i els catalans sabem molt sobre la destrucció i la capacitat de recuperar-se. Són vestigis que expressen un fenomen transnacional i universal”, hi va afegir Vinyes. El Born, doncs, afegirà a la seva temàtica central el concepte de memòria del passat des d'una perspectiva més general.

Un exemple de com s'abordarà aquesta temàtica serà la pròxima exposició temporal prevista a El Born sobre l'univers dels mercats, que obrirà a finals d'any. També es faran unes intervencions artístiques sobre les memòries de les ruïnes a l'esplanada i a l'interior l'any 2017, a més d'una exposició de petit format sobre la tortura.

Pel que fa a l'exposició permanent, tal com va publicar aquest diari fa uns dies, no només no es modificarà, sinó que “s'intentarà millorar encara més amb el consell d'una comissió de professionals”, va informar Vinyes.

El consistori també té la intenció d'internacionalitzar la infraestructura. En aquest sentit, a finals de maig El Born serà la seu del congrés de Ciutadans, Memòria i Solidaritat, que cada any reuneix en una ciutat diferent tots els responsables d'equipaments de la memòria de la Unió Europea. En breu es convocarà el concurs per triar el nou director del centre.

A més d'El Born, del comissionat de la Memòria Històrica, depèn també el Museu d'Història de Barcelona, l'Arxiu Històric de la ciutat, el Servei d'Arqueologia Urbana, el monestir de Pedralbes, el castell de Montjuïc i la biblioteca Arús. Vinyes va aclarir que el concepte de memòria que s'impulsa des del consistori no té límits cronològics i va insistir que la memòria democràtica és “un dret del qual han de poder participar tots els ciutadans”.

Pel que fa al nomenclàtor de la ciutat, Vinyes va anunciar que la plaça Antonio López (empresari esclavista del segle XIX) i el carrer Eduard Aunós (ministre franquista) canviaran de nom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia