cultura

La capella barroca dels Dolors de Mataró comença a lluir

La restauració de les pintures murals, obra d'Antoni Viladomat i una de les joies de l'art cristià català, s'acabarà a principis de març

El conseller de Cultura, Santi Vila, satisfet d'haver contribuït a donar valor al monument

La restauració de les pintures murals de la capella dels Dolors de la basílica de Santa Maria de Mataró s'acosta a la recta final. Sis mesos després d'haver iniciat les feines, l'equip de dotze conservadors, dirigits pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya del Departament de Cultura, han recuperat bona part del conjunt pictòric per tornar-li a donar el relleu i la transcendència que té. El conseller de Cultura, Santi Vila, va visitar ahir la capella per veure de prop com avancen els treballs d'aquest important llegat, que va pintar Antoni Viladomat entre els anys 1722 i 1737, i que és considerat una de les principals joies de l'art barroc català.

Vila va anunciar que les obres està previst que es puguin culminar d'aquí a unes setmanes i que a principis de març es pugui obrir al públic l'espai en tota la seva esplendor. “Estem contents d'haver pogut ajudar a donar valor a aquest patrimoni de la ciutat de Mataró i fer-ho conjurats amb l'Ajuntament i altres institucions com ara el Bisbat”, va destacar el conseller, que confia que després d'haver-hi invertit més de mig milió d'euros, la feina que tocarà fer a partir d'ara no és altra que donar a conèixer més aquest imponent monument perquè la ciutadania n'apreciï el valor. L'alcalde, David Bote, va afirmar en aquest sentit que una de les oportunitats “per posar en el mapa” aquest tresor mataroní és el Festival Internacional d'Orgue que té lloc dins de la basílica. “Esperem que aquesta peça única de l'art cristià sigui un element més per atraure visitants a la ciutat i que aquesta gent generi activitat econòmica”, va afegir-hi.

L'objectiu de la intervenció, a banda de preservar el conjunt, ha estat aturar les degradacions que tenia, ja que presentava greus problemes d'humitats que perjudicaven severament la seva conservació. La part més intensiva i important de l'actuació ha estat la neteja de la brutícia superficial que enfosquia el color de les pintures, que s'ha fet amb una cura especial, pel fet de tractar-se d'una obra realitzada al tremp de cola sobre guix, i que a més havia sofert diverses repintades i envernissades. Aquesta fase ha comprès tres espais diferents, que requerien processos diferents –sostre, parets i presbiteri–, i per als quals s'han hagut d'emprar mètodes complexos de neteja mecànica i química. El resultat ha estat la recuperació del colorit original i la qualitat pictòrica de les figures i escenes representades per quedar a la vista la realitat d'un conjunt mural amb quasi 300 anys d'història. Amb l'objectiu que el monument llueixi tal com es mereix, un altre dels aspectes clau serà la incorporació de nova il·luminació. Se'n plantegen de diversos tipus perquè el visitant pugui gaudir de l'obra en tota la seva extensió i perquè d'alguna manera serveixi per reinterpretar l'espai tal com el va concebre Viladomat.

LA FRASE

L'endemà d'obrir-la hem de fer entre tots una feina de difusió perquè tothom apreciï l'art barroc d'aquesta capella
Santi Vila
Conseller de cultura

La Creu de Sant Jordi, per a la Sala Cabanyes

La visita del conseller ha servit també per mantenir una reunió amb el regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, en la qual s'ha parlat de la celebració enguany del centenari de la Sala Cabanyes i dels Pastorets de Mataró. Una efemèride per a la qual el ple va acordar per unanimitat demanar a la Generalitat que atorgui a la sala la Creu de Sant Jordi. El regidor també li ha explicat que Mataró té el primer espai museístic a Catalunya dedicat en exclusiva al gènere de punt, Can Marfà, que acull la col·lecció de la Fundació Jaume Vilaseca, la més important del país en la seva especialitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia