cultura

Els professionals de les arts escèniques sumen esforços

Un total de 22 companyies representatives de la demarcació de Girona es constitueixen en plataforma per guanyar visibilitat

Volen assumir el paper d'interlocutors amb l'administració

Amb quina freqüència els municipis contracten companyies professionals d'arts escèniques? Saben exactament quantes treballen de manera estable al seu propi territori? Estan al cas de les ajudes que poden oferir-los les administracions supramunicipals per afavorir-ne la contractació? Els programadors i tècnics locals, en especial d'ajuntaments petits, admeten el seu desconeixement dels recursos que tenen a l'abast, en gran part per falta de coordinació entre les parts interessades, però també perquè la burocràcia actual no ho posa gens fàcil. Un exemple: ara mateix una companyia gironina té més probabilitats que la contractin a Barcelona que no pas a Girona, perquè el servei Programa.cat entre Generalitat i Diputació de Barcelona de suport als programadors fa que l'operació els resulti més econòmica que no pas aquí, cosa que representa un greuge comparatiu. De la constatació d'aquestes mancances i contradiccions neix la Plataforma d'Arts Escèniques de Girona, que es va presentar ahir a per tal de donar visibilitat a les formacions que treballen en l'àmbit gironí, compartir informació i recursos, elaborar estratègies de creació de nous públics, i erigir-se en interlocutors de referència amb les administracions públiques. De moment, la formen 22 companyies i creadors professionals, entre els quals hi ha Mal Pelo, Cascai Teatre, Teatre de Guerrilla, La Bleda, Mentidera Teatre, Els Corderos, Cristina Cervià, Xavi Bobés, Pere Puig o David Planas i Meritxell Yanes.

Un dels primers passos de la nova entitat ha estat l'elaboració d'un estudi sobre l'impacte econòmic i social que la seva activitat genera tant dins com fora de la demarcació. De les primeres dades d'aquest treball de prospecció es desprèn que en els últims tres anys les 22 companyies adherides han donat feina a 344 professionals (incloent-hi també tècnics), han generat un volum de negoci de 3.120.000 euros i les seves creacions han atret un total de 340.000 espectadors. Amb aquestes xifres a la mà, s'han adreçat al diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, per demanar la complicitat de la corporació i suggerir-li que estudiï una alternativa equiparable al Programa.cat de la Generalitat que faciliti la contractació d'espectacles professionals també als municipis gironins. Segons van explicar ahir els presents a la primera trobada de la plataforma, la Diputació ha mostrat “molt bona disposició”, i en breu els farà arribar la seva proposta, que preveu també la creació d'una taula de treball conjunta amb tècnics de cultura afectats per tal de dissenyar una fórmula que sigui convenient per a totes les parts. Mentrestant, els professionals de les arts escèniques han acordat celebrar, a mitjan mes de març, una jornada de debat sobre la situació del sector a la mateixa Casa de Cultura en què es presentarà un primer diagnòstic, que ha d'incloure dades com ara el nombre de bolos que fan les companyies, un inventari de sales d'exhibició o el percentatge del pressupost que els municipis destinen a programació. Un dels seus objectius, de fet, és “fer pedagogia” perquè els programadors i tècnics culturals dels ajuntaments coneguin bé els tràmits administratius de la contractació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo

música

Les festes de la Mercè homenatjaran Zeleste amb un gran concert

barcelona
cinema

‘Segundo premio’, d’Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez, lluitarà pels Oscar

Barcelona

Juls publica ‘Papallones’, el primer single del seu àlbum de debut

GIRONA
TEATRE

La Sala Beckett s’abona a la comèdia àcida

BARCELONA
Música

Marc Lloret: “El sector musical català s’ha rejovenit a l’escenari i a les oficines”

VIC