cultura

Sant Jeroni comença els actes del 600 aniversari

El monestir ret homenatge a Francesca Güell, que el va comprar el 1947

Els quaranta anys de la mort de Francesca Güell convertiran l'acte d'homenatge a la que va ser propietària del monestir gòtic de Sant Jeroni de la Murtra en el tret de sortida d'un any ple de celebracions amb motiu del sisè centenari de l'arribada de la comunitat de frares jerònims a la vall de Betlem.

La filla petita de l'industrial i mecenes d'Antoni Gaudí, Eusebi Güell, i néta del banquer i esclavista Antonio López, va comprar la part principal del monestir l'any 1947 per convertir-la en recinte de solitud i silenci i començar-ne la restauració. Actualment els seus besnéts encara en són els propietaris. Durant l'acte d'homenatge es farà la presentació del vídeo biogràfic de Francesca Güell.

Els responsables del monestir volen que aquest any serveixi per reivindicar la història del monestir gòtic i el seu paper determinant en alguns moment de la història des dels seus orígens. Precisament dissabte vinent està prevista la inauguració d'una mostra organitzada per la Fundació Catalunya-Amèrica, amb seu al monestir, sobre la figura de Ramon Pané, monjo que va acompanyar Cristòfol Colom en el seu segon viatge cap a Amèrica. Ramon Pané va ser el primer estudiós de la llengua i la cultura taïna, dels indígenes de la illa de la Espanyola. Sant Jeroni de la Murtra va ser el punt de trobada entre els Reis Catòlics amb Colom, quan va tornar del seu primer viatge a Amèrica. La mostra inclourà diverses peces precolombines i explicacions d'alguns dels rituals dels taïnos.

Les celebracions habituals del monestir, com ara l'Ofici de Tenebres de Setmana Santa, l'aplec de la Claraesperança i les festivitats de Sant Jeroni, Sant Climent i Sant Onofre tindran una significació especial aquest any. L'acte culminant serà una jornada acadèmica d'estudis sobre el monestir que es farà el 22 d'octubre, i el 23 tindrà lloc la descoberta de la placa commemorativa del sisè centenari. L'any es clourà el 16 de desembre amb la celebració dels 35è aniversari de l'associació d'Amics de Sant Jeroni de la Murtra, que durant tot aquest temps ha treballat per la preservació del monestir que l'any 2014 va ser declarat bé cultural d'interès nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia