cultura

Crítica

cinema

La força i la fragilitat

En una de les entrevistes que nodreixen el documental d'Amy Berg sobre la mítica cantant nord-americana, Janis Joplin afirma que on es troba millor i viu més intensament és en un escenari. O alguna cosa semblant, com ara que a l'escenari viu unes emocions que d'una altra manera no sentiria. Janis traça un recorregut biogràfic que, certament, convida a pensar que els concerts sublimaven una vida fràgil, turmentada i autodestructiva. Sense sensacionalismes i morbositats, amb respecte, Berg fa present que Joplin era una dona que arrossegava un dolor de viure que s'alliberava i a la vegada s'expressava en les seves cançons. Ho fa a través d'una diversitat de testimonis (músics, amics, amants, familiars, managers...) que, parlant davant de la càmera, donen l'aparença d'un documental convencional.

Aquesta sensació, però, es dilueix en un muntatge viu i associatiu que aprofita un material d'arxiu valuosíssim. Per les circumstàncies de l'època no hi ha tanta documentació audiovisual com a Amy –el documental sobre Winehouse–, que precisament apunta com la personalitat abordada va ser víctima d'una hiperproducció d'imatges que la mantenien en una exposició pública constant. Però Janis recupera entrevistes que donen compte del fet que, tot i la seva vida a contracorrent, Janis Joplin també va ser matèria de l'espectacle televisiu. En tot cas, entre les imatges d'arxiu, n'hi ha de concerts on es percep la força d'una cantant excepcional, amb una sensibilitat exacerbada, que transmetia alguna cosa que continua captivant-nos. I també es transmet que va ser una dona lliure, irreductible, però tan dolorosament fràgil que remou i esquinça.

Janis
Direcció: Amy Berg. Gènere: documental
EUA, 2015


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
cultura

El festival Premià del Mal reunirà escriptors de novel·la negra i criminòlegs

premià de mar
Lluís Riera
Novel·lista

“Volia escriure un ‘thriller’ negre i cru ambientat a la Catalunya interior”

Barcelona
MÚSICA

Músics d’Els Pets, Umpah-Pah, Sopa de Cabra i Lax’n’Busto homenatjaran Marc Grau

barcelona
CRÒNICA

Lucia Fumero enamora a Vic amb el seu ‘Folklore’

art

Sala Dalmau, 45 anys i com el primer dia

barcelona
còmic

El Manga Barcelona celebra 30 edicions amb un cartell de Naoki Urasawa

barcelona
ÒPERA

Ollé aixeca l’òpera de Xostakóvitx com a ‘thriller’ per empoderar la dona

BARCELONA
música

Ramoncín i Marky Ramone actuaran a La Mirona, que obrirà el curs amb el segon Mirorock

salt
Cultura

Mor als 43 anys el DJ i productor musical barceloní Víctor Palomo